Hlavní obsah

Brno se připojuje k iniciativě Prahy o zachování dětských skupin

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno se připojuje k iniciativě Prahy o zachování dětských skupin. Podle vedení Brna umožňují dětské skupiny rodičům flexibilnější organizaci péče o dítě a možný návrat třeba alespoň na zkrácený úvazek do práce.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu. Vláda chce dětské skupiny do čtyř let zrušit, už dříve s tím vyjádřilo nesouhlas hlavní město.

Podle vládní novely by dětské skupiny v nynější podobě měly přestat existovat do konce srpna 2024. Nahradit by je měly jesle pro děti od půl roku do tří let s přísnějšími pravidly. Vznikat by měly podle představ koaličních stran a komunistů, kteří kabinet podporují, hlavně v mateřských školách. Na místo pro potomka rodičů, kteří pracují či studují, by přispíval stát. Příspěvek i nejvyšší možnou úhradu od rodičů by na každý rok stanovila vláda.

„Dětské skupiny pečují o děti ve věku od jednoho do pěti let. Podle novely zákona, jak ji navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, by se tyto děti měly rozdělit mezi mateřské školy a jesle. Nároky na jesle jsou přitom mnohem větší a hrozí, že by je řada fungujících a osvědčených dětských skupin nebyla schopná naplnit - a musela by tak zaniknout. V Brně jsou dětských skupin desítky, závisí na nich stovky rodin,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že pro Brno je činnost dětských skupin důležitá, proto také město pět skupin přímo zřizuje. „Umožňuje rodičům flexibilnější organizaci péče o dítě, návrat třeba alespoň na zkrácený úvazek zpět do práce. Jsem přesvědčený, že je třeba umožnit rodičům volbu, zda zůstanou s malými dětmi doma, nebo ne, případně jim dát možnost vybrat si z kombinací umístění v dětské skupině - na pár dní v týdnu, na půl dne a podobně,“ uvedl Hladík.

Praha už dříve vyjádřila nesouhlas se záměrem přeměnit dětské skupiny na jesle. Podle zástupců hlavního města by chystané zpřísnění pravidel pro provoz zařízení a změny financování znamenaly kolaps předškolní péče v metropoli i zbytečně vydané stovky milionů korun, znemožnily by také návrat rodičů do práce.

Reklama

Související témata:

Doporučované