Hlavní obsah

Brno umožní adopci opuštěných hrobů významných osobností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno umožní adopci opuštěných hrobů významných osobností. Spolu se Správou hřbitovů tak chce umožnit pečovat o hrob především rodině významného rodáka a zajistit důstojné zachování náhrobku.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Na Ústředním hřbitově je opuštěná téměř třetina hrobů, pokud bychom je pronajali jiným rodinám, původní pomník zanikne a s ním i odkaz na významnou osobnost. Brno by tak přišlo o kus své historie. Adopce je osvědčený projekt, díky kterému se nám podaří cenné náhrobky zachovat,“ uvedl Hladík. Nejčastěji podle něj půjde o hroby osobností z kultury, vědy, politiky, náboženství nebo historicky významných postav. Také o pomníky, které mají vysokou uměleckou nebo historickou hodnotu nebo o památkové chráněné hroby.

„Správě hřbitovů budou zájemci podávat písemnou žádost o adopci. Pokud bude schválena, podepíše se s nimi následně smlouva na deset let, během které musí hrob udržovat. Pečovatel získá certifikát o dočasné adopci, veškeré opravy hrobového místa pak financuje na vlastní náklady,“ uvedl Hladík.

Hrob se začne evidovat jako opuštěný po uplynutí tří let, kdy se o něj nikdo nestará. V takové chvíli se stává majetkem města a připadne do jeho správy. Navrhovat k adopci ho následně kromě Správy hřbitovů a pracovní skupiny městských odborů mohou i fyzické a právnické osoby. Seznam významných hrobů najdou lidé na webu Správy hřbitovů města Brna.

Reklama

Související témata:

Doporučované