Hlavní obsah

Brno uspělo ve sporu o komunikace na pozemcích za Lužánkami, patří městu

Reklama

Město Brno uspělo ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města v lokalitě za Lužánkami. Komunikace jsou součástí pozemku, rozhodl dnes Městský soud v Brně.

Článek

Město chce v lokalitě stavět fotbalový stadion, stavbě ale brání nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala. Rozsudek není pravomocný, účastníci se mohou odvolat.

Podle města komunikace v lokalitě, jde o vozovky, chodníky i parkoviště, náleží k pozemkům, který patří městu. Procházka naopak tvrdí, že je nabyl od podnikatele Lubomíra Hrstky, který v minulosti v místě vystavěl hotel Bobycentrum a další objekty. Podle města Hrstka komunikace pouze upravil, podle argumentace Procházky ale byly tehdejší komunikace odstraněny a vznikly nové.

Soudkyně Alena Mezníková uvedla, že žaloba je důvodná. Uvedla, že podle ustálené judikatury jsou účelové komunikace vždy součástí pozemku. Přiklonila se také k tvrzení města, že v minulosti šlo ve většině o úpravy dotčených ploch, ne o nové stavby.

Podle rozsudku má žalovaná strana městu také zaplatit náklady řízení, které teprve budou vyčísleny.

Procházka novinářům po rozsudku řekl, že karma je jen jedna a že paní soudkyni se z tohoto rozhodnutí určitě nebude dobře spát. Blíž rozsudek nekomentoval. Procházkův advokát Vítězslav Jíra řekl, že proti rozsudku podají odvolání. „Jsem překvapený, že se přijala argumentace žalobce, která je ale v rozporu s provedenými důkazy a která je v rozporu s právními názory judikatury i samotného Nejvyššího soudu. Ale toho se budeme muset domoci až u vyšších stupňů,“ řekl Jíra.

Vedení Brna rozsudek přivítalo. „Jsem rád, že soud prvoinstančně potvrdil náš právní názor, že když pan Hrstka při stavbě Bobycentra poškodil cesty, které dříve zbudovalo město, a následně je opravil, nestal se opravou jejich majitelem a nemohl je tedy od něj později koupit pan Procházka. Rozsudek Městského soudu v Brně je v souladu s předešlou judikaturou, podle níž účelové komunikace nelze považovat za samostatný předmět právních vztahů,“ uvedl radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).

V minulém volebním období přišlo hnutí ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s myšlenkou, že by s Procházkou jeho nemovitosti za Lužánkami město vyměnilo, aby tam mohlo postavit fotbalový stadion. Původně se jednalo o výměně za bytové domy, proti čemuž se ale postavili jejich obyvatelé a někteří politici, potom se projednávala směna za některé historické domy. Proti tomu tehdy vystoupila opozice a také tehdejší zastupitelka části Brno-střed Markéta Vaňková (ODS), která se později stala po Vokřálovi primátorkou. Podle žalované strany se změnou politické reprezentace město o jednání nemá zájem.

Za Lužánkami od počátku tisíciletí chátrá fotbalový stadion, kde Zbrojovka v minulosti získala jediný titul. Před šesti lety ho oživila rozlučka s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou přišlo přes 30.000 lidí. Na stadionu se občas konají sportovní nebo kulturní akce, předloni se tam točil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované