Hlavní obsah

Brno vybuduje podjezd na cyklostezce křižující čtyřproudovou silnici

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Brně začne na přelomu září a října stavba podjezdu na cyklostezce podél Svitavy v místě křížení se čtyřproudovou komunikací v Hladíkově ulici.

Článek

Zvýší to bezpečnost cyklistů a chodců, uvedla v tiskové zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS). Práce za 13,5 milionu korun bez DPH by měly skončit nejpozději na jaře příštího roku.

Radní Brna vybrali zhotovitele prací. Ze čtyř firem nabídla nejnižší cenu společnost PORR. „Bezpečnost chodců a cyklistů se na ulici Hladíkova řeší už od roku 2002, kdy byla část cyklostezky vyasfaltována. Původně byl zamýšlen přechod, což by ale znamenalo snížení kapacity silnice první třídy, a stavba by se tak prakticky stala nepovolitelnou,“ uvedla Vaňková.

V roce 2013 se začala prosazovat varianta podjezdu, kterou zase komplikoval blízký železniční most a celková finanční náročnost postupu. „Nám se konečně podařilo tento letitý problém vyřešit. Máme pro stavbu všechny potřebné dokumenty a vysoutěženého dodavatele, který navíc bude o téměř dva miliony levnější, než kolik předpokládala zadávací dokumentace,“ řekla primátorka.

Podle ní místem projede ve vytížených měsících až 2000 cyklistů denně a projde tam 600 chodců. Proto město směřovalo práce mimo období léta, kdy je cyklostezka využívaná méně. „V případě nepříznivých klimatických podmínek možná bude nutné některé činnosti odložit či zastavit, nicméně dokončení na jaře příštího roku nebude ohroženo. Vše se navíc uskuteční bez větších dopravních omezení v lokalitě,“ doplnila Vaňková.

Reklama

Doporučované