Hlavní obsah

Brno za čtyři miliony korun koupilo od univerzity druhou kopuli hvězdárny

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Město Brno koupilo od Masarykovy univerzity za více než čtyři miliony korun druhou kopuli brněnské hvězdárny. Nadále bude sloužit astronomickým účelům, uvedl v tiskové zprávě primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

Článek

Podle něj se spodní patro promění v klubovnu pro setkávání členů kroužků nebo na různé akce.

Dvě kopule z let 1949 až 1954 o průměru osm metrů jsou jednou z dominant vrcholu na Kraví hoře. Stojí na západní straně nové budovy Hvězdárny a planetária Brno. Severní kopule přitom nebyla v majetku města, ale Masarykovy univerzity jako její odborné pracoviště pro studenty Přírodovědné fakulty MU.

Cena byla 4,2 milionu korun a město ji hradilo z rozpočtu. „Kopule a její vybavení bude i nadále rozhodně sloužit k astronomickým účelům, tedy pro komentovaná pozorování pro laické návštěvníky hvězdárny, odborná pozorování realizovaná pracovníky a spolupracovníky Hvězdárny a planetária Brno,“ uvedl Koláčný.

Na základě dohody o spolupráci pak bude kopule sloužit i pro odborná pozorování studentů a pracovníků Masarykovy univerzity. „Spodní patro postupně hodláme přeměnit v klubovnu, kde se budou scházet astronomické kroužky, univerzity třetího věku, členové pobočky České astronomické společnosti, eventuálně se zde budou odehrávat další, výjimečné akce související s propagací města jako centra vědy, výzkumu a inovací,“ řekl Koláčný.

Hvězdárna loni nabídla přes 1700 pořadů. Navštívilo ji rekordních téměř 170.000 lidí. Organizace má přes 20 zaměstnanců, v sezoně s brigádníky jich může být ale i 50. Ročně hospodaří zhruba s 30 miliony.

Reklama

Související témata:

Doporučované