Hlavní obsah

Brusel vs. Apple. Technologický gigant unikl pokutě za 13 miliard eur

Foto: European Parliament

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová zodpovídá za digitalizaci. Jedním z jejích hlavních témat jsou daňové úniky nadnárodních společností.

Reklama

Americká společnost Apple nemusí Irsku doplatit 13 miliard na daních. Ve hře je však odvolání.

Článek

Velká výhra pro Apple. Tribunál, druhá nejvyšší soudní instance v Evropě po Soudním dvoru, uvedl, že americká společnost nemusí Irsku na daních doplatit 13 miliard eur (346,5 miliardy Kč), jak po ní chtěla Evropská komise.

V roce 2016 Evropská komise vyrazila do boje proti americké společnosti Apple. Komise nařídila, aby Apple zaplatil všechny daně Irsku, kde má společnost své evropské ústředí. Výkonný orgán EU uvedl, že Apple byl zvýhodňován nelegální státní pomocí, která společnosti umožňovala uměle snižovat její daňové zatížení na 0,005 procenta. Irsko, jehož ekonomika těží z přítomnosti nadnárodních firem, se postavilo za Apple.

Rozhodnutí Tribunálu oslabí politickou pozici komisařky Vestagerové, která pomalu ztrácí dech s bojem proti nadnárodním korporacím, což je jedno z jejích hlavních témat v úřadě. Otevřené případy se společnostmi IKEA a Nike v Nizozemsku či s finskou firmou na balení potravin Huhtamaki v Lucembursku získaly díky rozhodnutí silnější půdu pod nohama.

Od listopadu 2018 utrpěla Evropská komise neobvyklou řadu porážek u soudu, některé v případech, které byly ještě zahájeny nebo i dokončeny předchůdcem Vestagerové Joaquínem Almuniou. Například Tribunál rozhodl v neprospěch Evropské komise v případu vedeném proti společnosti Starbucks, která měla zaplatit 30 milionů eur.

Irsko obhájilo svou dlouholetou politiku nízkých daní, díky níž nalákalo na čtvrt milionu zahraničních zaměstnavatelů. Pokud by rozhodnutí bylo opačné, irská vláda se obávala o schopnosti země dále lákat nové investice. Na druhou stranu astronomická částka 13 miliard eur by irské ekonomice velmi pomohla se vypořádat s koronavirovou krizí.

Odvolání

Nicméně případu ještě není konec. Při takto enormně sledovaných kauzách je téměř nutností se odvolat k vyšší instanci, což je Soudní dvůr Evropské unie. „Dostalo se tomu příliš velké pozornosti, aby to nešlo dále,“ uvedl pro server Politico Raymond Luja, profesor zaměřující se na daně a státní pomoc na Maastrichtské univerzitě.

Podobně hovořil před novináři minulý týden i irský premiér Leo Varadkar. „Domnívám se, že bez ohledu na to, jak soudní spor dopadne, odvolá se jedna nebo druhá strana k Soudnímu dvoru,“ řekl Varadkar. Poražená strana má nyní dva měsíce a deset dní na odvolání.

Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple, ještě před rozsudkem uvedl, že jde o „totální politickou blbost“. Prezident USA Donald Trump zase o komisařce Vestagerové řekl, že nenávidí Spojené státy.

Reklama

Doporučované