Hlavní obsah

Brutalita a ošklivost mě nutí, abych si o věci něco myslel. Mat Collishaw vystavuje v Rudolfinu

Svého času plnil se svými souputníky stránky bulváru. O co jde v umění Mata Collishawa dnes?Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozdrcená motýlí křídla, poslední pokrm odsouzenců na smrt nebo hořící květina jako obraz ukřižování. Autor šokujícího umění připravil samostatnou výstavu pro Galerii Rudolfinum. Výběr odkazuje k dílům klasického malířství.

Článek

Patřit ke skupině Young British Artists v devadesátých letech znamenalo být součástí uměleckého gangu, který proměnil a prosadil britské umění. Těmito slovy uvádí Mata Collishawa Galerie Rudolfinum.

Když on a jeho přátelé, včetně Damiena Hirsta, vystavovali, byl z toho často skandál. Patřili k prvním výtvarníkům, kteří se pravidelně objevovali v bulvárním listu, čímž výrazně zviditelnili britské umění ve světě.

Co ale bylo za palcovými titulky doopravdy? A o co jde Collishawovi v umění dnes, kdy se každý člen skupiny už dávno vydal vlastní cestou?

Výstavu Mata Collishawa Standing Water kurátorsky připravil Petr Nedoma. V Galerii Rudolfinum je otevřená zdarma až do začátku července. Rozhovor s výtvarníkem ve videu.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované