Hlavní obsah
Online

Zeman psal Putinovi. Mrzí ho, že kvůli nákaze nemohl do Moskvy

Jak to teď vypadá na českých hranicích? Podívejte se v reportáži Tomáše Svobody.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Česku během pátku přibylo podle státem vydávaných statistik 31 nových případů koronaviru, nakažených v součtu by bylo 8065. O volných dnech se ovšem méně testuje.

- Oslavy Dne osvobození byly kvůli omezením minimalistické. Prezident Zeman gratuloval dopisem Putinovi.

- Školy i obchodníci se připravují na pondělní velkou vlnu rozvolňování zákazů. Vláda postupně upřesňuje, co vše bude třeba dodržet. Například kadeřníci budou muset stříhat s ochrannými štíty i dva měsíce.

- Jestli bude možné jet na dovolenou do zahraničí, bude jisté během pár týdnů. Podle ministra Petříčka se rýsuje hlavně možnost zajet do okolních zemí. Bude to mít ale podmínky.

Dění jsme sledovali v online reportáži. Přenos jsme ve 22:30 ukončili, děkujeme za pozornost.

  • Zeman napsal Putinovi, litoval, že s ním nemůže být na Rudém náměstí

    Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zaslal dopis ruskému protějšku Vladimiru Putinovi k výročí konce války. Ocenil v něm hrdinství Rudé armády, uvedl, že bez něho by se Československo nestalo nezávislým a sebevědomým národem. Zároveň odmítl přepisování dějin, i když podle něj poválečné osudy obou zemí nebyly a stále nejsou snadné. Pražský hrad dopis zveřejnil na svém webu (externí odkaz zde).

    „Letošní oslavy půlkulatého výročí probíhají v mimořádné době. Mrzí mne, že si kvůli pandemii nemůžeme připomenout konec války v Evropě společně na Rudém náměstí. Doufám však, že brzy budeme mít příležitost k oslavě a osobnímu setkání v náhradním termínu,“ připsal prezident na okraj.

  • Putinovi Noční vlci slavili konec války natěsno. Policie nezasáhla

    Desítky zástupců a sympatizantů Nočních vlků se v pátek sešly na Olšanských hřbitovech, aby uctily památku sovětských vojáků. Jak upozornil iDnes (externí odkaz zde), sympatizanti se shromáždili i navzdory tomu, že kvůli platným opatřením proti nákaze se na veřejném prostranství nesmí sejít více než deset lidí. Noční vlci nařízení porušili, mnozí si podle serveru sundali roušku, ale policie nezasáhla.

    „Podle nás tam nedochází ke shromáždění, které by porušovalo nařízení vlády. Ti lidé mezi sebou dodržují rozestupy, takže to není problém. A zakázané shromáždění to není. Jsme na místě jako každý rok a dohlížíme na veřejný pořádek,“ uvedl pro iDnes mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

  • Nové úmrtí: Šlo o muže z Třebíčska

    Z oficiálních statistik lze vyčíst, že během pátku zemřel s nemocí covid-19 jeden člověk. Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru brněnské krajské hygienické stanice, upřesnila, že šlo o muže z Třebíčska, který byl hospitalizován v nemocnici v Brně. Celkový počet úmrtí s touto nemocí v Česku činí 271.

  • Případů koronaviru v ČR od rána přibylo 31

    Případů nákazy novým typem koronaviru od rána v České republice přibylo 31 na 8065, ve volných dnech se ale obvykle méně testuje. Počet úmrtí s nemocí covid-19 stoupl o jedno na 271. Vyléčilo se 4408 pacientů, což je o 36 více než dnes ráno. Údaje k 17:30 na svém webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

    Od čtvrteční půlnoci se počet případů covidu-19 zatím zvýšil o 34. Od počátku května se tak denní přírůstky drží pod stovkou.

  • Vědci žádají plán pro opakované zavírání škol

    Ministerstvo školství by společně s Ústředním krizovým štábem a dalšími orgány mělo vytvořit krizový plán pro případ opakujícího se zavírání škol. Ve své studii vydané k výuce na dálku v době epidemie nového typu koronaviru to doporučili autoři z akademického pracoviště IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Varovali před tím, že při delším zavření porostou mezi školami rozdíly.

    Na výuku na dálku byla podle studie připravená méně než polovina škol a učitelů. „Pouze 19 procent základních škol disponovalo školním informačním systémem dostupným rodičům i žákům on-line, maximálně polovina využívala nějakou on-line platformu k výuce,“ napsali autoři.

  • Škodovka pojede zase na tři směny

    Zaměstnanci Škody Auto od pondělí začnou pracovat i ve třetí směně, a to v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Ve Vrchlabí zatím zůstává dvousměnný provoz, řekl dnes ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.

    Automobilka obnovila výrobu ve všech třech českých závodech zhruba po šesti týdnech 27. dubna, ale jen na dvě směny. Důvodem odstávky byla epidemie koronaviru. Obnovení výroby doprovází více než 80 hygienických opatření.

  • Každý pátý se bojí propadů příjmů kvůli koronaviru

    Obavy spojené s koronavirovou krizí má 60 procent zaměstnanců v ČR. Pětina se bojí propadu příjmů, každý desátý ztráty zaměstnání či nedostatku financí určených na výplaty. Kvůli koronaviru přešla čtvrtina dotázaných na částečný nebo úplný home office a každý šestý zaměstnanec nemůže pracovat vůbec. Vyplývá to z dubnového průzkumu komunikační agentury AMI Communications mezi 550 respondenty.

  • Kam se bude moci cestovat?

    Ministr Petříček již dříve na svém blogu oznámil, že od července by to mohlo být možné do okolních zemí, tedy Rakouska, Německa, Polska a na Slovensko. Tedy pokud se nezmění epidemiologická situace. „Situace se v celé řadě zemí vyvíjí velmi podobně jako u nás. Jedná se často o velmi populární turistické destinace, jako je Chorvatsko, Řecko, Portugalsko, Bulharsko. Epidemiologická situace je tam poměrně stabilní, a pokud by se nic nezměnilo, věřím, že v létě by naši občané mohli tyto země navštívit,“ přidal na iDnes.cz další tipy ministr.

  • Na cesty s pasem bezinfekčnosti?

    Jak se bude cestovat v době po koronaviru? „Hovoříme o možnostech, jak cestování usnadnit. Není jisté, že to bude bez nějakých podmínek. Padají různé návrhy, jako je pas bezinfekčnosti. To jsem zaznamenal ze strany Chorvatska. My jsme zase navrhovali, aby uznávání testů bezinfekčnosti bylo plošné, abychom nenaráželi při hraničních kontrolách na problémy,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz ministr zahraničí Tomáš Petříček.

    „Ale také se bavíme o tom, jak upravovat vnitrostátní opatření. Předpokladem, aby turisté mohli vůbec vyrazit do Rakouska, jsou otevřené hotely. Věřím, že se to do konce května dojedná a zkoordinujeme se v pravidlech tak, abychom co nejvíce usnadnili cestování kvůli ekonomickým aktivitám, což je hlavní priorita,“ dodal.

  • Maturity v rozestupech

    Trávit přestávky mezi zkouškami nebo testy na školním hřišti či tahat si otázky v ústní části maturity v rukavicích doporučuje ministerstvo školství v metodice pro konání zkoušek v době koronavirové epidemie.

    Za dodržení platných hygienických norem, dezinfekce rukou po příchodu a dodržení dvoumetrových rozestupů v nejvýše patnáctičlenných skupinách nebudou muset podle doporučení ministerstva mít žáci ve třídách roušky.

    „Po dobu, kdy jsou žáci usazeni v lavicích, nemusí mít nasazenou roušku; po tuto dobu nemusí mít roušku nasazenou ani přítomný pedagog,“ uvádí metodika. Roušky nebudou muset žáci ani členové komisí mít ani v průběhu ústních zkoušek, zachovat by ale měli rozestup. Pokud si zkouška vyžádá bližší kontakt, budou si muset účastníci roušky nasadit.

  • Noční čísla o koronaviru

    V Česku ve čtvrtek přibylo 57 nových případů koronaviru, celkem se dosud nakazilo 8 031 lidí. Čtvrteční přírůstek byl nejnižší za poslední tři dny. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo 270 lidí, 4 371 se vyléčilo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy