Hlavní obsah

Budou, nebo nebudou protesty? Vysoké školy dostanou o tři miliardy korun více

Protesty proti nedostatečnému financování vysokých škol se pravděpodobně nakonec neuskuteční.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Zástupci vysokých škol dnes odpoledne rozhodnou, zda odvolají protesty naplánované na začátek akademického roku. Svůj záměr sdělí novinářům v 18:30.

Článek

Původně plánované protesty, které se kvůli nespokojenosti s financováním vysokých škol měly konat v rámci Týdne pro vzdělanost, se asi neuskuteční. Vláda totiž v pondělí schválila navýšení jejich rozpočtu o tři miliardy korun, které akademici chtěli jako minimum.

Vysoké školy nejdříve usilovaly o navýšení svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun oproti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ministerstvo financí s takovým růstem ve svém návrhu ale nepočítalo. Kvůli nespokojenosti se svým dlouhodobým podfinancováním hrozili akademici protestními akcemi na začátku října. Minulý pátek ale oznámili, že jim budou stačit alespoň tři miliardy korun navíc, o kterých vláda v pondělí rozhodla.

Předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima se proto dnes chystá svým kolegům navrhnout, aby protesty odvolali a přeměnili je na jinou akci. Zástupci vysokých škol pravděpodobně naplánují různá setkání s veřejností, na kterých budou vysvětlovat problematiku financování vysokých škol. Součástí zahájení akademického roku by zřejmě měla být i Noc vědců a politická debata o směřování vysokého školství.

Protestní týden vysokých škol měl začít v Liberci na slavnostním zahájení akademického roku 2. a 3. října. Na středu 4. října akademici plánovali protest v Praze s pochodem přes město, který se nyní Zima chystá odvolat. Další dva dny se protesty měly konat ve všech ostatních městech, kde vysoké školy sídlí.

I když zástupci vysokých škol pravděpodobně upustí od svého původního záměru demonstrovat svou nespokojenost, budou podle místopředsedy ČKR Mikuláše Beka připraveni uspořádat jiné protesty později. O rozpočtu totiž po schválení současnou vládou bude rozhodovat až nová Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Doporučované