Hlavní obsah

Budvar měl loni rekordní rok, hodně pomohli pijáci v zahraničí

Ilustrační foto.

Reklama

Budějovický Budvar loni utržil přes 2,8 miliardy a jeho zisk před zdaněním vzrostl o 10,9 procenta na 363,7 milionu. Jde o nejlepší výsledek od roku 2001.

Článek

Státní pivovar Budvar loni zvýšil výstav proti roku 2018 o 4,8 procenta na 1,67 milionu hektolitrů, což je nejvíc za 124 let existence pivovaru. Národní podnik také loni vyvezl nejvíc piva v historii, a to 1,15 milionu hektolitrů.

Tahounem rostoucího výstavu byly ležáky. Loni pivovar uvařil nejvíc ležáku za dobu své existence, jeho podíl na výrobě přesáhl 78 procent.

Tržby za pivo se meziročně zvýšily o 6,3 procenta na 2,71 miliardy Kč. Podle generálního ředitele pivovaru Petra Dvořáka se potvrzuje, že strategie zaměřit se na prémiové segmenty trhu je úspěšná. „I proto rosteme v tržbách za pivo rychleji než v samotném objemu. Dobrou zprávou je i více než dvouprocentní nárůst prodeje našeho piva na jinak klesajícím domácím trhu,“ uvedl v tiskové zprávě.

Pivovaru se 670 zaměstnanci loni stoupl export meziročně o 7,4 procenta na 1,15 milionu hektolitrů. Je to rekordní vývoz. Budvar loni exportoval téměř do 80 zemí. Mezi pět největších odbytišť patřily Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Velká Británie, 90 procent exportu tvořil světlý ležák.

Loni Budvar investoval 738 milionů korun. Zprovoznil kromě jiného novou lahvovou linku. Letos za 280 milionů Kč rozšířil téměř o polovinu kapacity pro hlavní kvašení díky 24 cylindrokónickým tankům s objemem 3 000 hektolitrů. Letos ještě plánuje Budvar další rozšíření kvasných kapacit. Až pivovar dokončí rozvojový plán z roku 2015, který obsahuje investice za 2,5 miliardy Kč, roční výstav stoupne na 2,25 milionu hektolitrů.

V roce 2019 uvedl Budvar na trh nový hořký ležák Budvar 33, od letošního jara nabízí i jeho balenou verzi v lahvích a plechovkách. Loni také rozvíjel spolupráci se šesti malými pivovary, z čehož vznikla limitovaná edice Sedm spolčených.

V roce 2018 měl Budvar čistý obrat 2,81 miliardy Kč a do státního rozpočtu odvedl 500 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy.

Reklama

Doporučované