Hlavní obsah

Budvar se obává brexitu. „Supertěžké“ a „supersložité“, říká ředitel pivovaru

Budvar se obává brexitu. „Supertěžké“ a „supersložité“, říká ředitel pivovaru.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Brexit může budějovickému pivovaru způsobit velké potíže. Pokud by došlo k odchodu Británie z EU bez dohody, podle ředitele Budvaru by mohl podnik v zemi ztratit svoji současnou distribuční pozici a pro jeho vývoz by to znamenalo ztrátu. Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) potvrzuje ohrožení také u dalších značek.

Článek

Vyjednávání dohody mezi EU a Británií budí obavy mezi mnoha vývozci. Pokud by k žádné nedošlo, tvrdé odloučení by mimo jiné vytvořilo nepříjemné prodlevy na hraničních přechodech.

Vyhlídka dlouhých front nákladních aut a kamionů čekajících na proclení je podle AP noční můrou pro obchod celkově, nejen pro výrobce piv. Právě budějovický pivovar v pondělí pro agenturu uvedl, že krátkodobě pro brexit řešení má, obává se však své budoucí pozice distributora piva na britském trhu.

„Může se stát, že od toho 1. dubna to bude ,supertěžké' importovat do Británie a kamiony budou stát až někam k Německu přes celou Belgii. V tu chvíli, jak tahle situace nastane, nás bude chvilku zachraňovat naše předzásobení, po zbytek doby to bude ,supersložité' do Británie importovat a lze očekávat nějaký pokles byznysu,” uvedl pro agenturu AP ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Tankové pivo ve frontách nevydrží. Pozice distributorů může oslabit

Podle Dvořáka vyváží budějovický pivovar „velmi úspěšně” své tankové pivo, které je nicméně postavené na jeho čerstvosti. Poslední, co prý tedy Budvar potřebuje, je, aby nádrže stály v případných frontách k proclení, které by se mohly vléct i týdny. Předzásobení v Británii je možné pouze pro sudová, lahvová nebo plechovková piva.

„Může to ohrozit naše pozice třeba v barech a restauracích za předpokladu toho, že bychom nebyli schopni ten trh zásobovat. Jinými slovy, kdyby nám naše kamiony s tím pivem stály v Belgii namísto toho, aby to pivo bylo v hospodách. Ve chvíli, kdy nějakou distribuci získáte, tak znovu získávat ji může trvat nějaký čas,” dodává ředitel budějovického pivovaru.

Budvar ve Velké Británii prodává z 95 procent světlý ležák Budweiser Budvar. Prodej čepovaného piva v zemi dlouhodobě zvyšuje. Pro podnik se jedná o tradiční trh s historií již od roku 1935.

Angličané mají český ležák rádi, říká ředitelka svazu pivovarů

„Všechny celní nebo ekonomické bariéry jsou z hlediska vývozu piva nepříjemné. My tam vyvážíme 250 tisíc hektolitrů a je to náš zhruba pátý největší trh. Jsou tady pivovary, pro které je ten trh velmi významný, a co musím říct, tak v Anglii mají český ležák rádi, takže opravdu je to o tom, že to může zasáhnout do jednotlivých výsledků pivovarů,” dodává ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Budvar loni vyvezl nejvíce piva ve své historii. Vývoz stoupl meziročně o 8,5 procenta na 1,07 milionu hektolitrů. Pivo vyvezl do 79 zemí, nejvíce do Německa. Výstav loni Budvar meziročně zvýšil o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby měl loni 2,569 miliardy korun, nejvyšší v historii firmy.

Spojené království by mělo Evropskou unii opustit 29. března. Pokud by Londýn požádal o odklad, což je jedna z možných variant dalšího vývoje, musí s ním souhlasit všech zbylých 27 členských zemí EU včetně Česka.

Premiérka Theresa Mayová stále usiluje o odchod z EU v původním termínu, začne však připravovat zákon nutný k odložení brexitu.

Britský parlament odmítl podmínky vyjednané Mayovou již dvakrát. Zároveň však nechce EU opustit bez dohody.

Reklama

Doporučované