Hlavní obsah

Byl to terorismus, válečný akt? Poslanci proberou Vrbětice na všech frontách

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová.

Reklama

Poslanci dnes kauzu Vrbětice projednají na třech výborech a rádi by téma otevřeli i na plénu. Všechny tři výbory budou neveřejné. Vystoupí na nich šéfové bezpečnostních služeb, kteří poslance seznámí se situací.

Článek

Čeští poslanci už od dnešního podvečera budou řešit novou kauzu týkající se sedm let starých výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, v nichž podle nejnovějších informací měli prsty agenti ruské zpravodajské služby GRU.

Na dnešní večer je svolaná mimořádná schůze výboru pro bezpečnost, na níž jsou pozvaní ředitelé všech bezpečnostních služeb – BIS, NCOZ a vojenského zpravodajství. Dostaví se i policejní prezident a poslanci na výbor pozvali také ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), dočasně pověřeného i vedením Ministerstva zahraničí.

„Věci, které jsou komunikovány směrem k veřejnosti, jsou útržkovité. Rádi bychom měli ucelené informace, které dávají smysl,“ vysvětluje předseda bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) důvod pro rychlé svolání.

Upozorňuje na to, že od zveřejnění původní vyšetřovací zprávy už nějaká doba uplynula a poslanci si musí případ oživit. „A chceme vědět, jak policisté dospěli k novému zjištění. Budeme mít legitimní otázky, třeba proč to vše trvalo sedm let a podobně,“ dodává.

V úterý v půl deváté ráno se sejde i výbor pro obranu, před kterým promluví rovněž ředitelé všech bezpečnostních služeb, Hamáček a také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Společně s obranným výborem zasedne i komise pro vojenské zpravodajství.

„Zajímá nás, jestli došlo k něčemu, co můžeme pojmenovat jako válečný nebo teroristický akt. Máme zájem se dozvědět, co se skutečně stalo. A co se bude moci zveřejnit, chceme vysvětlit i občanům, kteří na to určitě čekají,“ říká předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). Kvituje i fakt, že premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by chtěl některé informace odtajnit.

V úterý ve 12 hodin se rovněž sejde zahraniční výbor, který bude řešit diplomatickou linku případu. „Budeme řešit současnou situaci v česko-ruských vztazích. Více řeknu až po výboru na tiskové konferenci,“ uvedl jeho předseda Ondřej Veselý (ČSSD). Potvrdil, že výbor bude řešit i to, jak by se mělo Česko postavit k vyhoštění 20 lidí z ambasády v Moskvě.

Část poslanců chce kauzu řešit také přímo na plénu Sněmovny. Ta tento týden poprvé zasedne právě v úterý od 14 hodin. „Budeme požadovat projednávat toto téma jako první bod jednání Poslanecké sněmovny,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Opoziční poslanci budou chtít, aby vládní představitelé vysvětlili některé kroky, třeba plánovanou cestu ministra Hamáčka do Moskvy. „Protože se objevují informace, že vláda věděla o útocích již delší dobu,“ vysvětlil Fiala.

„Musíme znát odpověď na otázku, zda premiér a vicepremiér mluvili na sobotní tiskové konferenci pravdu, když tvrdili, že se o útoku ve Vrběticích dozvěděli v pátek večer,“ dodal předseda Lidovců Marian Jurečka.

Ten už v neděli večer kritizoval krok Ruska, které na svých 18 vyhoštěných lidí reagovalo tím, že Česku vyhostilo lidí 20 a dalo jim na odjezd jen poloviční čas. „Takto s námi zametat nebudou! Prostě s*át na hlavu si nesmíme nechat!!!“ napsal Jurečka v emotivních tweetech.

Reklama

Doporučované