Hlavní obsah

Být poslanec nestačí. Do krajů kandiduje více než třetina Sněmovny

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák chce v obou funkcích pokračovat.

Reklama

O post krajského zastupitele letos usiluje 75 poslanců, což je více než třetina celého poslaneckého sboru. Zájem zasedat v regionálním zastupitelstvu má i řada senátorů. Mnozí usilují i o post hejtmana.

Článek

Krajské volby bývají většinou doménou starostů a místostarostů, kteří chtějí pro dobro svých obcí získat přístup do politiky o jedno patro vyšší. Politické strany však pravidelně pro posílení atraktivity kandidátek nominují i své poslance a senátory.

V letošních krajských volbách kandiduje 75 poslanců, což je více než třetina Poslanecké sněmovny, a 21 senátorů, což je čtvrtina horní komory. A také tři europoslanci.

Celkem 19 poslanců a senátorů se dokonce chce stát hejtmany, kandidují z prvního místa kandidátky.

Nejvíce poslanců, kteří jsou lídry kandidátek, má hnutí SPD, a to v pěti krajích: Středočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Olomouckém. Hejtmanem Olomouckého kraje se chce stát předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, v Karlovarském kraji je jedničkou kontroverzní poslankyně Karla Maříková.

Kromě jedniček kandidátek má hnutí SPD parlamentní jména i v první pětce. Například v Ústeckém kraji kandiduje ze třetího místa novopečený člen stany Jaroslav Foldyna, čtyřkou na jihu Čech bude Miloslav Rozner, trojkou na Vysočině pak Radek Koten.

Nejvíc poslanců a senátorů se popere o hejtmanské křeslo v Královéhradeckém kraji, budou hned čtyři. Šéfovat kraji chtějí občanskodemokratický senátor Martin Červíček a poslanci Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), komunista Zdeněk Ondráček a Zdeněk Podal z SPD.

Problém v kumulaci funkcí nevidí třeba Martin Červíček, který už nyní působí zároveň jako senátor a vicehejtman pro dopravu, což je velmi vytížená gesce. V minulosti považoval souběh funkcí v Senátu a na kraji jako výhodný pro region a jeho obyvatele. Po zvolení senátorem působí na hejtmanství jako neuvolněný.

Dvě funkce = dva platy

Na rozdíl od poslanců, kteří v případě, že se stanou i ministry, pobírají pouze ministerský plat, pobírají poslanci či senátoři, kteří jsou zvoleni do funkce hejtmana či radního, platy dva. Někteří, jako třeba výše zmíněný Martin Červíček, působí na krajích jako neuvolnění radní či náměstci – pak nemají nárok na druhý plat, ale zpravidla inkasují každý měsíc odměnu za výkon funkce. Někdo dává jeden z platů na charitu. Řada politiků zastávajících dvě a více funkcí se však ke svým platům a nakládání s nimi nevyjadřuje.

Mezi poslanci, kteří chtějí vést i kraje, jsou třeba i šéf lidovců Marian Jurečka či Petr Gazdík ze STAN. Hejtmanské křeslo budou obhajovat i Ladislav Okleštěk a Ivo Vondrák, kteří zároveň sedí za hnutí ANO v poslaneckých lavicích, stejně tak jako jejich kolega z Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

Hnutí ANO má na krajských kandidátkách hned 22 poslanců, což je nejvíc ze všech parlamentních stran. Jeho předsednictvo přitom ještě před prázdninami deklarovalo, že nechce souběh politických funkcí, a poslancům účast v krajských volbách nedoporučovalo. Výjimku měli pouze ti, kteří budou kandidovat na hejtmana.

Nakonec došlo ke kompromisu a poslanci až na pár výjimek posílili kandidátní listiny spíš z dolních pozic. Někteří však rozhodnutí předsednictva respektovali a letos nekandidují, jako například královéhradecká poslankyně a lékařka Eva Matyášová, která v končícím volebním období jako krajská zastupitelka působí. „Mým přáním bylo dokončit práci poslankyně a pokračovat na kraji. Bohužel však musím respektovat usnesení výboru, a tak do kraje kandidovat nebudu,“ řekla v červnu Seznam Zprávám.

Ministryně na kandidátkách

Výjimku dostala třeba ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je na kandidátce v Královéhradeckém kraji na 11. místě, což není nevolitelná pozice, hnutí před čtyřmi lety v kraji získalo 13 mandátů. Tehdy právě pod vedením Dostálové, která usilovala o post hejtmanky. Zatímco ale tehdy s kolegy slavila vítězství, političtí soupeři místo popíjení šampaňského upletli týž večer koalici, která ji poslala do opozice.

Kromě ministryně Dostálové zabojují o posty krajských zastupitelů i další vysocí činitelé. Na Zlínsku kandiduje ze 45. místa ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jejím soupeřem ve stejném kraji bude na listině hnutí ANO předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Kandidátku ODS na Vysočině podpoří jako jednatřicátý předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Senátorů v letošních krajských volbách kandiduje 21, nejvíce z KDU-ČSL, a to devět, po pěti z ODS a hnutí STAN. Krajskými zastupiteli se chtějí stát i tři europoslanci: Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Královéhradeckém kraji, Ondřej Knotek (ANO) v Karlovarském kraji a Markéta Gregorová (Piráti) na jihu Moravy.

Reklama

Doporučované