Hlavní obsah

Bývalý šéf se vrátil jako poradce a státní fond mu platil 10 tisíc za den

Foto: ČTK

Vladimír Eck dříve dohlížel na tok dotací ve Státním zemědělském intervenčním fondu, teď vede sesterský Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Mezitím rozjel soukromý byznys jako poradce.

Reklama

Nadační fond proti korupci v minulých dnech zveřejnil analýzu, která poukazuje na údajné propojení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) s podnikatelskou skupinou Agrofert, kterou založil nynější premiér Andrej Babiš.

Článek

V materiálu jsou popsány možné střety zájmů v platební agentuře, skrze kterou tečou miliardy z EU do českého zemědělství. Kromě jiných je zde krátce vypíchnutý i případ bývalého ředitele SZIF Vladimíra Ecka.

Jeho firma totiž v minulých letech získala od fondu milionové zakázky. Někdejší ředitel se ohrazuje, že o žádné střety zájmů se v tomto případě jednat nemůže, protože ředitelem byl už před 14 lety, kdežto zakázky jsou relativně nedávné.

„Musím vás upozornit na skutečnost, že ve funkci ředitele SZIF jsem skončil v roce 2007,“ odmítl Eck na dotaz Seznam Zpráv, že by v jeho případě k nějakému etickému poklesku mohlo dojít.

Jde však také o to, že Vladimír Eck se mezitím do služeb státu vrátil. Od roku 2018 totiž v roli předsedy představenstva řídí jiný státní fond, který zemědělcům poskytuje národní dotace. Jde o sesterský Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). A i v té době rodinná firma jednu ze zakázek od SZIF získala.

10 tisíc denně za člověka

Ředitelem SZIF se Vladimír Eck stal v říjnu 2006 za první vlády Mirka Topolánka, když byla ministryní zemědělství Milena Vicenová. Za jejího nástupce Petra Gandaloviče jej druhý Topolánkův kabinet po necelém roce odvolal.

V roce 2012 Vladimír Eck založil a několik let i vlastnil firmu ARVE CS. A tato malá firma o dvou zaměstnancích získala několik podlimitních poradenských zakázek právě od SZIF.

Registr smluv informuje celkem o třech, a to v letech 2016 až 2019 (žádné jiné kontrakty ve veřejném sektoru v té době neměla). Všechny tři jsou těsně pod hranicí dva miliony korun bez DPH, tedy přesně tak, aby zakázku nebylo nutné soutěžit. V souhrnu jde o kontrakty za téměř 6 milionů korun.

Eckova firma byla ve dvou smlouvách pověřena rolí „business architekta“, a to v souvislosti se strategickými a koncepčními dokumenty, které se týkají Společné zemědělské politiky Evropské unie. Cena práce za jeden „člověkoden“ je v obou smlouvách stanovena na 10 tisíc korun. Tolik tedy od státního fondu Eck dostal za každý den svých poradenských služeb.

Třetí zakázka, z října 2019, je také za necelé dva miliony, jen cena za člověkoden je tentokrát trochu nižší (7800 Kč). A ve smlouvě se píše o tom, že by Eckova firma měla radit SZIF s přípravou na novou podobu Společné zemědělské politiky EU po roce 2020.

Krytí střetu zájmů?

Právě mezi druhou a třetí smlouvou došlo k poměrně významné změně. Vladimír Eck se v listopadu 2018 ze soukromého sektoru do státních služeb vrátil.

Jak už bylo uvedeno, nastoupil na post šéfa sesterského PGRLF. Před tím, než byla další smlouva v SZIF podepsána, z firmy ARVE CS formálně vystoupil. Majitelem a jednatelem se tak v květnu 2019 stal 18letý Vladimír Eck. Dalším jednatelem je Andrea Ecková.

Otázku redakce, zda jde o rodinné příslušníky, nechal Vladimír Eck starší bez komentáře.

A tak se stalo, že jeden dotační fond Eck senior řídil, se druhým měla jeho rodina obchodní vztah. Navíc je zde zřejmé i další personální propojení, kdy současný šéf SZIF Martin Šebestyán sedí v dozorčí radě Eckova PGRLF.

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha v tom všem vidí jen účelové jednání. „Propletence těchto vztahů jednoznačně prokazují krytí střetů zájmů,“ míní Škácha.

Žádnou další smlouvu Státní zemědělský intervenční fond již s firmou rodiny Eckových nepodepsal. Poskytování poradenských služeb ustalo možná právě proto, že loni se o věc začal zajímat protikorupční fond.

Vedení SZIF přesto všechny dosavadní smlouvy obhajuje. A také vyzdvihuje odbornou erudici Vladimíra Ecka, kterou prý opakovaně prokázal nejen doma, ale i v zahraničí. „Významně se spolupodílel na budování a optimalizaci několika zahraničních platebních agentur, například na projektu EU v Chorvatsku, jakož i na implementaci upravované zemědělské politiky,“ uvedla v reakci mluvčí SZIF Lenka Rezková. A uvádí i zkušenosti v dalších oblastech.

Nicméně to nevysvětluje, proč si firmu ARVE CS státní fond najal jako erudovaného poradce i v době, kdy už v ní Vladimír Eck starší formálně nepracoval a měl funkci v jiném státním fondu. Znamenalo by to, že obdobně kvalitní rady ohledně Společné zemědělské politiky EU musel SZIF předloni a loni poskytovat někdo jiný ze zmíněné rodinné firmy. O žádném dalším expertovi se už ale vedení SZIF nezmiňuje.

Ředitel protikorupčního fondu Karel Škácha trvá na tom, že hranice etického chování překročena byla.

„Samo to, že bývalý šéf SZIF takto čerpá miliony za poradenskou činnost, považuji za netransparentní,“ prohlásil šéf fondu, který založil miliardář Karel Janeček.

Reklama

Doporučované