Hlavní obsah

Když Slováci masivně zatlačí na své manželky, může Čaputová volby prohrát, míní politolog

Výzva s Tomášem Profantem: Co může Zuzanu Čaputovou ohrozit ve 2. kole prezidentské volby?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Právnička Zuzana Čaputová má nakročeno k vítězství i ve druhém kole prezidentských voleb na Slovensku, říká ve Výzvě slovenský politolog Tomáš Profant.

Článek

„Už od 90. let se na Slovensku neustále objevuje snaha, aby přišel nějaký čistý politik. Tohle Zuzana Čaputová jednoznačně reprezentuje,“ vysvětluje ve Výzvě politolog Profant, proč před pár měsíci nepříliš známá právnička ovládla sobotní první kolo prezidentské volby na Slovensku.

Čaputová získala 40,57 procenta hlasů. Jejího protikandidáta Maroše Šefčoviče, za kterým stojí Směr-SD, podpořilo 18,66 procenta voličů.

Hlavním heslem Čaputové se stal „boj proti státnímu zlu“. Podle Profanta Slováci potvrdí trend, ve kterém se chtějí rozloučit s dosavadní politikou vládní strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica.

Šefčovičovi se podle něj nepodaří přetáhnout voliče protievropských kandidátů Štefana Harabina a Mariana Kotleby, kteří dohromady získali čtvrtinu hlasů a skončili na třetím, respektive čtvrtém místě.

Čaputovou ale podle politologa může v očích voličů ve druhém kole oslabit to, že je žena. „Pokud nedojde k silnému maskulinnímu vzepětí slovenských mužů, kteří by přesvědčili své ženy, tak má Zuzana Čaputová vítězství jisté. To ale neočekávám, myslím, že se potvrdí výsledky z prvního kola,“ odhaduje šance favoritky pro hlasování 30. března.

Podpoře Čaputové také pomohla kauza vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a s ní spojené kritiky vládního Směru-SD.

„Ona se trochu veze na vlně dehonestace celé skupiny společnosti,“ míní Profant. „Zároveň se proslavila bojem proti skládce v Pezinku. Stála v čele odporu proti ní a podařilo se jí zvítězit. Takže má za sebou úspěšný příběh boje s mocí a tím dokázala přilákat voliče. Je autentická a dokáže si obhájit své názory,“ dodává.

Právě dlouholetý případ boje proti skládce v Pezinku postavil Čaputovou proti lidem vládního Směru-SD a kontroverzním podnikatelům, jako je Marián Kočner. Toho policie obvinila z objednání loňské vraždy Jána Kuciaka.

Jak moc může Čaputové u konzervativních voličů uškodit nálepka ultraliberální političky? Čeká teď Slovensko skutečně ostrá část kampaně? A proč je Čaputová podle Profanta něco jako čeští expolitici Hana Marvanová a Ondřej Liška? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované