Hlavní obsah

Cash Only: Vítek získal pozemky pro stadion AS Řím a Sehnal vypustil aquapark

Foto: Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění v nejvyšších patrech českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

I když to tak možná při pohledu z okna nevypadá, byznys se nezastavil ani tento týden. Neposedný Radovan Vítek, který se v poslední velké krizi 2008/2009 držel hodně zpátky, si oblíbil Itálii a po roce námluv teď dotahuje složitý realitní byznys, na jehož konci by měly být jeho významné državy v Římě. Dělá to navzdory covidové krizi, která jinak velkým realitám (tedy kancelářím, obchodním centrům a hotelům, včetně těch jeho) příliš nepřeje.

Druhý nejbohatší Čech, jenž hovoří plynně italsky, francouzsky, anglicky a dobře německy, působí v italské metropoli jako katalyzátor propletených vztahů a bankovních záruk, v nichž hraje hlavní roli tamní UniCredit a barvitý byznysmen Luca Parnasi. Ten je vyšetřován kvůli svým developerským postupům a loni byl na čas dokonce zatčen. Radovan Vítek má pro takové situace pochopení a s významným diskontem postupně přebírá aktiva, mezi nimiž jsou i pozemky pro stavbu nového stadionu slavného fotbalového AS Řím. Stavět by ho asi nechtěl, ale může mu vyčistit cestu.

Přihlaste se k odběru Cash Only:

Sám přitom koronavirovou krizi bere jako řekněme osobní tutoriál na téma: Buď lepší. Od března zhubl přes dvacet kilo, významně omezil maso i víno a naplno se věnuje rodině. Tento týden podporoval dceru v St. Tropez při parkurových závodech a nakonec zazněla česká hymna. Přesto se ho jeho lidé marně snaží přesvědčit k prvnímu oficiálnímu portrétu. Média tak nejčastěji používají fotografie pořízené při televizním přenosu v rámci boje o Sazku před devíti lety, které nejsou zcela lichotivé. Vítkovi to nevadí, je spokojený, že ho lidé na ulici nepoznávají.

To je také cíl nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který tento týden svolil k uveřejnění své fotky v roušce. Na podporu boje proti covidu. Dočtete se dál.

Hráč týdne: Ondřej Gazda a Integromat

Foto: Integromat

Ondřej Gazda, spoluzakladatel a ředitel Integromat.

Šestice Čechů z IT branže přinesla další důkaz, že uspět lze i bez privatizací a velkého kapitálu na začátku. Husákovy děti narozené v letech 1971 až 1986 prodaly firmu Integromat, která umožňuje komunikaci různých aplikací. Budovali ji jen čtyři roky, kupoval německý Celonis a valuace byla přes 100 milionů dolarů, tedy 2,3 miliardy korun.

Best of byznys

Některé restaurace dál obsluhují hosty. Byznys si cestu vždy najde. Hotelové restaurace mohou v omezeném čase obsluhovat i hosty uvnitř a někteří restauratéři tak společně s hotely začali nabízet speciální pobytové balíčky. „Morálka personálu se udržuje líp, když můžou dělat alespoň něco,“ říká šéfkuchař a spolumajitel restaurací Ondřej Slanina.

Nejistota a plánování ze dne na den. Že byste rádi věděli, jestli příští rok budete moci nabírat nové lidi, koupit si nového služebáka nebo budete muset škrtnout čtvrtinu nákladů? Nejste v tom sami. Firmy trápí kvůli koronaviru a boji proti němu totální nejistota. Na jejich plány a obavy jsme se ptali šéfů Koh-i-nooru, textilky Juta, Student Agency, Kofoly a dalších firem.

Krize vyprazdňuje bazény. Miliardář Pavel Sehnal nemá nejlepší týdny. Jeho hotelový byznys trpí, aquapark v Čestlicích se rozhodl rovnou vypustit vodu, protože v brzké uvolnění nevěří, a na pozemcích v Letňanech mu vyroste špitál. Vláda to s ním přitom moc nekonzultovala.

Foto: Twitter @mlyvla

Vladimír Mlynář postnul na Twitter fotku s Petrem Kellnerem. Oceňujeme sladěný outfit a účesy. Podle popisku byla určena primárně jistému Ivo Lukačovičovi...

Petr Kellner zchudl, Andrej Babiš jde nahoru. Časopis Forbes zveřejnil svůj tradiční žebříček nejbohatších byznysmenů v Česku, který letos zásadně ovlivnily dopady koronavirové krize. Ta zasáhla například Kellnerův Home Credit, kdežto Babiš profitoval ze stabilních odvětví, jako je potravinářství, zemědělství, zdravotnictví a chemie. V lockdownu frčí i videohry a dvěma nováčky v žebříčku jsou tak Marek Španěl a Slavomír Pavlíček z herní firmy Bohemia Interactive.

Ergonomické sezení na home office. Pokud se při práci doma rádi válíte na gauči, máme špatné zprávy - nadnárodní firmy začaly hromadně pořizovat polohovací stoly a pracovní křesla, která se vejdou do domácností jejich zaměstnanců. I tak ale firmy prodávající kancelářský nábytek čekají znatelný propad zisků.

Dočasná smrt kin. Pokud už si ani nepamatujete, kdy jste byli naposledy v kině, nejste bohužel sami. Česká kina letos přijdou minimálně o polovinu byznysu a jen na vstupném to bude činit více než miliardu korun. Firmy provozující kinosály jednají s majiteli prostor o snížení nájemného a snaží se dosáhnout na státní podporu z nových kompenzačních programů.

Miliardové kompenzace za zavření restaurací, kultury i sportu. Muž, který osud hodně firem ovlivní, je ministr průmyslu Karel Havlíček. Kolegyni Markétě Bidrmanové prozradil první detaily o podpůrných programech na pomoc zasaženým podnikatelům a hlavně ukázal, jakým směrem uvažuje. Zhruba jednu až tři miliardy dostanou provozovatelé restaurací, barů a hotelů.

Graf týdne

Podle průzkumů bude za deset let třetina aut poháněná elektrickým motorem. Elektromobily jsou levnější na údržbu i provoz, vzhledem k použitým materiálům však dražší ke koupi a rozcházejí se i výsledky výzkumů o jejich skutečné ekologičnosti. Pokud ani tak neskousnete MHD a trváte na individuální automobilové dopravě, přečtěte si naše velké srovnání emisí i nákladů.

Big Tech

Streamovací platforma Disney+ sklízí úspěch. Společnost Disney vidí budoucnost svého podnikání ve streamování a místo toho, aby posílala nejnovější filmové trháky do zavřených kin, je radši spouští online. Na změnu strategie pozitivně zareagoval i kurz jejích akcií.

EU plánuje přísnější regulace pro velké technologické firmy. V seznamu až 20 velkých internetových firem dominují digitální giganti jako Facebook, Apple, Amazon a Google. Podle plánu by měli plnit přísnější regulační nařízení než jejich menší konkurenti, sdílet data a být více transparentní v otázce toho, jak shromažďují informace.

Ze zahraničního tisku:

Rozbíjení digitálních monopolů. Americké úřady zvažují, že v rámci antimonopolního boje donutí Google k prodeji prohlížeče Chrome spolu s částí jejich reklamního byznysu. (Politico)

Podcastové války. Platforma Spotify se snaží stát dominantním hráčem nejen na poli streamování hudby, ale i audia jako takového. Švédská firma teď uzavřela řadu kontraktů s významnými influencery, od kterých si slibuje příliv podcastových posluchačů z řad generace Z. (Fast Company)

Zlaté automaty. Pandemie přinesla zisky i do jednoho nenápadného sektoru - prodejních automatů s jídlem a nápoji. Zajímavé postřehy ze zákulisí  tohoto byznysu určitě stojí za přečtení. (The Hustle)

Rozhovor týdne

Radek Špíšek, šéf biotechnologické firmy Sotio.Video: Zuzana Kubátová

Ani covid, ani rakovina. Největší hrozbou pro lidstvo je dnes Alzheimer. To si myslí šéf biotechnologického Sotia ze skupiny PPF Radek Špíšek, který se jinak k aktuální situaci vyjadřoval velmi střízlivě. V rozhovoru popisuje dopady koronavirové pandemie na biotechnologické investice, komentuje vývoj české vakcíny proti covidu-19 a porovnává nebezpečnost rakoviny a dalších chorob s aktuální hrozbou nového koronaviru. Podívejte se na první i druhou část rozhovoru.

Stále nemáte dost? A už jste někdy viděli psa za 400 tisíc a zhruba stejně drahou, ehm, boudu? Pokud se tak stavbě se zastřešenou terasou pro vzácné plemeno, které chová miliardář a developer Evžen Korec z Ekospolu, dá říkat. Jestli ne, podívejte se níže na video, které pořídila kolegyně Zuzana Hodková.

Vše dobré do příštího týdne a nezapomeňte, že pes si vás na home office užívá,

Jaroslav Mašek

Evžen Korec je majitelem firmy Ekospol. Kromě toho řídí i táborskou zoo a vlastní nejúspěšnější chovnou stanici psů plemene cane corso, se kterými na mezinárodních soutěžích sbírá jednu cenu za druhou. Právě tam jela natáčet Zuzana Hodková.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované