Hlavní obsah

Žebříček 100 nejbohatších Čechů. Kellner chudne, Babiš bohatne

Deset nejbohatších Čechů.Video: Jan Marek, Forbes

 

Reklama

Petr Kellner zchudl o více než 50 miliard korun, Andrej Babiš jde nahoru. Časopis Forbes zveřejnil podeváté žebříček nejbohatších byznysmenů v Česku. Letošek je zásadně ovlivněný dopady koronavirové krize.

Článek

Sto miliardářských pozic, 1,2 bilionu korun a šest miliardářek. To je nový žebříček nejúspěšnějších českých podnikatelů pro rok 2020. Největší propad v něm zaznamenal ten největší miliardář, alespoň co do odhadovaného jmění. Tedy nejbohatší Čech Petr Kellner.

Meziročně se jeho jmění vlivem koronavirové krize, která drtí jeho splátkovou firmu Home Credit po celém světě, snížilo o 57 miliard korun.

Kompletní žebříček nejbohatších Čechů najdete ZDE

Při srovnání s letošním jarem, kdy se Kellner jako vždy probojoval do globálního žebříčku Forbesu dolarových miliardářů, je pokles ještě významnější. Na jaře v době vrcholícího prvního lockdownu cenil Forbes jeho majetek na 14,9 miliardy dolarů, což bylo v tehdejším kurzu 372 miliard korun. Za šest měsíců tak Kellner zchudl téměř o 80 miliard korun. Je to dáno také kurzovým rozdílem, od té doby koruna vůči dolaru opět posílila.

Zároveň se ovšem ukázalo, jak různě odolné jsou jednotlivé obory, ve kterých čeští miliardáři podnikají, vůči krizi. Ze stabilních odvětví, jako je potravinářství, zemědělství, zdravotnictví a chemie, tak letos profituje premiér Andrej Babiš, jenž je beneficientem svěřenských fondů, do nichž patří holding Agrofert a další přidružené firmy.

Forbes tak zvyšuje odhad jeho jmění meziročně o čtyři miliardy na 74 miliard korun. Důvodem jsou především lepší hospodářské výsledky Agrofertu v loňském roce, pokles zadlužení a udržování tohoto trendu i pro letošek. Dobře si vede také jeho investiční rameno, tedy společnost Hartenberg, která vlastní firmy podnikající ve zdravotnictví nebo s realitními projekty.

Mezi vítěze koronavirové krize patří také Pavel Baudiš, spolumajitel a zakladatel antivirové společnosti Avast. Akcie této firmy poskočily za rok o více než 40 procent, a Baudiš si tak připsal 13 miliard korun. Do první desítky se tak probojoval také jeho společník Eduard Kučera, a pokud akcie firmy vydrží takto nahoře, měl by se příští rok dostat i do světového žebříčku miliardářů.

O 12 miliard je díky energetice bohatší Daniel Křetínský, který řádově miliardy korun dokázal vydělat investicemi do akcií společností, jako jsou Macy’s, Royal Mail, Sainsbury’s nebo Foot Locker. Mezi deset nejbohatších Čechů se poprvé dostal developer Dušan Kunovský, což odráží neutuchající růst realit v Česku kvůli inflaci a poptávce po stabilních investicích.

Dvěma nováčky v žebříčku Forbesu jsou Marek Španěl a Slavomír Pavlíček z firmy Bohemia Interactive. Česká herní společnost prodala víc než 30 milionů her a její série Arma je vůbec nejúspěšnějším českým počinem v počítačových hrách.

Do žebříčku se vrátil Jan Světlík díky firmě Cylinders Holding, která mu zbyla z bývalého vítkovického impéria. Ta vyrábí bezešvé ocelové lahve pro průmyslové plyny a několikátý rok po sobě se jí daří.

Naopak vypadl Oliver Dlouhý, zakladatel a spolumajitel dopravní platformy Kiwi.com, a také EY Podnikatel roku. Jeho společnost kvůli paralýze letecké dopravy utrpěla zásadní ztráty.

Reklama

Doporučované