Hlavní obsah

Kancelářský nábytek do obýváků. Firmy vybavují své lidi na home office

Život v kancelářích se zastavil. Například kancelářská křesla ale pořizují velké firmy svým zaměstnancům domů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zaměstnanci přecházejí na home office, kancelářské budovy jsou prázdné a někteří podnikatelé zvažují, že u práce z domu už zůstanou. Noční můra pro firmy prodávající kancelářský nábytek. Jako firma Techo.

Článek

„Sami jsme zvědaví, jaká bude budoucnost kanceláří,“ říká Jiří Kejval, spoluzakladatel Techa. Pro letošní rok očekává pokles zhruba o 30 procent, ale otazník visí nad rokem příštím.

Budgety na příští rok? Z toho máme hrůzu

„Loni jme měli obrat tři miliardy korun. Letos to bude o 700 milionů méně. Dnes se ale připravují budgety na příští rok, díváme se směrem k nadnárodním společnostem, které nás živí, a tam z toho máme hrůzu,“ přiznává Kejval. Jak dodává, firma pracuje se dvěma variantami. V té první je pokles stejný jako letos, v té druhé – horší – dokonce o polovinu.

„Tomu se snažíme uzpůsobit náklady. Neradi bychom byli v červených číslech a prodělávali,“ říká Kejval.

Ergonomické křeslo do obýváku

Výrazně se mění i sortiment, který teď firma prodává – nebo spíš to, kam ho vlastně prodává. Nadnárodní firmy totiž začaly hromadně pořizovat polohovací stoly a pracovní křesla, která se vejdou do domácností jejich zaměstnanců. „Zaměstnavatelé se dnes dívají, na čem jejich zaměstnanci doma sedí. Je celá řada firem, které dnes objednávají ergonomický nábytek pro své zaměstnance do jejich domovů. Pro nás jsou to desítky židlí a stolů,“ upřesňuje Kejval.

A spolu s tím, jak zrovna sílí nákaza, se zvyšuje také odbyt protikovidových paravanů, které firmy umisťují do kanceláří.

Z evropských zemí nejvíc propadla Anglie

Techo většinu svého nábytku prodá mimo Českou republiku. Dvě firmy má také v Anglii, kde je teď situace nejsložitější: Angličané do kanceláří nechodí téměř vůbec. „Anglie propadla nejvíc z evropských zemí. Navíc nás čeká brexit a nikdo neví, co bude,“ říká Kejval.

Objemy ve Velké Británii se Techu propadly zhruba na polovinu. „Britský systém byl ale velmi štědrý. Když se na to díváme napříč Evropou, v Británii je ta podpora velmi výrazná. Na konci října by ale měla skončit. My jsme museli propustit 30 procent zaměstnanců a zvažujeme, že uděláme fúzi našich dvou firem. Teď jsme ale velmi opatrní,“ dodává Kejval.

Reklama

Doporučované