Hlavní obsah

Část lidí v ANO se kvůli volbám chce zbavit Jermanové

Foto: Seznam Zprávy

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) by chtěla být dvojkou pro podzimní sněmovní volby. Ale plán se jí komplikuje.

Reklama

Plán zní: odsunout Pokornou Jermanovou a její aféry na horší místo kandidátky pro sněmovní volby.

Článek

Dosud přežila vše. Aféru se služebním autem, které manželovi sebrala až po rozzlobených esemeskách od Andreje Babiše. Policejní vyšetřování kvůli podezřelým poradenským smlouvám, při němž detektivové hledali důkazy i v jejím domě. I trestní oznámení na záchranářku, která loni na jaře kritizovala nedostatek respirátorů.

Za Jaroslavou Pokornou Jermanovou, dosavadní hejtmankou Středočeského kraje, vždy straníci z hnutí ANO pevně stáli.

Jenže to se teď podle zjištění Seznam Zpráv začíná měnit.

Důvodem jsou podzimní sněmovní volby: Jaroslava Pokorná Jermanová chce být na kandidátce dvojkou za premiérem Babišem, část středočeských členů ANO se však obává, že s ní hnutí nemůže udělat dobrý výsledek. Právě kvůli špatnému obrazu navenek a aférám, po nichž Jaroslava Pokorná Jermanová málokdy uznala chybu – a když, tak většinou se zpožděním a neochotně.

„Jsme demokratické hnutí, a tudíž diskutujeme různé názory,“ odpověděla vyhýbavě Pokorná Jermanová na přímou otázku, jestli cítí tlak, aby do Sněmovny nekandidovala.

Seznam Zprávy hovořily nezávisle na sobě s několika straníky, kteří se však obávali mluvit do médií s uvedením jména.

Shodně ale popisovali, jak mezi krajskými zastupiteli ANO panuje nyní špatná atmosféra. Do loňského jara věřili, že kauzy, jež Seznam Zprávy otevřely, jsou jen kampaní proti tehdejší hejtmance.

Pak však přišel případ s nedostatkem ochranných pomůcek na středočeské záchrance, na který jedna ze záchranářek veřejně upozornila a čelila pak kvůli tomu trestnímu oznámení. Jaroslava Pokorná Jermanová jeho text podle zjištění Seznam Zpráv podepsala, avšak kolegům z ANO několikrát na uzavřených jednáních zopakovala, že na záchranářku trestní oznámení rozhodně nemíří.

A když se ukázala pravda, byl to pro některé zastupitele ANO zlom, po němž přestali Jaroslavě Pokorné Jermanové důvěřovat.

Prohrála volby – a nic

Rostoucí nedůvěru završily krajské volby, které hnutí ANO ve středních Čechách prohrálo. Pokorná Jermanová v té době začala podezírat některé bývalé kolegy, že se ji snaží očerňovat před premiérem Babišem.

A zatímco část krajského hnutí čekala, že se Jaroslava Pokorná Jermanová po tomhle neúspěchu stáhne, exhejtmanka si začala budovat pozice pro sněmovní volby. A tlačit do popředí například svou kamarádku, podnikatelku Irenu Bartoňovou Pálkovou, která kandidovala za ANO už v loňských krajských volbách, přestože – jak napsaly Seznam Zprávy – ještě před lety v barvách ODS mluvila o Andreji Babišovi jako o „největším korupčníkovi v zemi“.

K tomu se ještě podle některých středočeských členů ANO přidává komplikovaná povaha bývalé hejtmanky – sama v médiích prohlásila, že má ostré lokty a že je cholerik. Což se podle svědectví projevuje poslední dobou i na vyhrocených stranických schůzích.

Navenek o plánu na odstranění Pokorné Jermanové z čela středočeského ANO i sněmovní kandidátky nechce nikdo oficiálně hovořit.

Předseda zastupitelského klubu Martin Herman ale neshody s bývalou hejtmankou nepopřel. „O nespokojenosti s Jaroslavou Pokornou Jermanovou nebo s kýmkoli jiným nechci mluvit přes média. To si vyřešíme uvnitř,“ řekl Herman. Neurčitě odpověděl i na otázku, jestli podle něj má být Pokorná Jermanová dvojkou pro sněmovní volby.

„Věřím, že ANO vybere na kandidátku do parlamentu logicky ty nejlepší lidi, kteří mají důvěru jak hnutí, tak hlavně občanů,“ dodal obecně Martin Herman.

Do Sněmovny až jako pětka

Plán kritiků Jaroslavy Pokorné Jermanové, mezi nimiž je právě předseda zastupitelů Herman, má podle informací Seznam Zpráv tenhle scénář: jakmile bude po nouzovém stavu, svolá se krajský sněm a tam se kritici pokusí bývalou hejtmanku sesadit z postu krajské předsedkyně.

A za druhé – při sestavování kandidátky odsunout jméno Jaroslavy Pokorné Jermanové třeba až na páté, šesté místo. Aby v popředí listiny nedráždilo voliče, ale aby na druhou stranu zůstala bývalá hejtmanka na přece jen volitelném místě.

„Kandidátka do Poslanecké sněmovny se zatím neřeší a já osobně jsem se ještě nerozhodla, zda se budu o místo na ní ucházet. Co se týče vedení hnutí ANO ve Středočeském kraji, jde o záležitost volebního sněmu, který máme před sebou. Své postoje sdělím jeho delegátům,“ reagovala Pokorná Jermanová.

Do finální podoby kandidátky může podle stanov ANO promluvit i přímo Andrej Babiš. Jeho vztahy s Jaroslavou Pokornou Jermanovou jsou už dlouho komplikované. Před dvěma lety ho rozčílila story se služebním superbem pro manžela a jak tehdy řekl novinářům, ostře nakázal, aby manželovo dojíždění do jeho kadeřnického salónu a na fotbal služebním vozem hejtmanky okamžitě skončilo. Lídr ANO, který má mimochodem při skládání kandidátek právo veta, kritizoval Pokornou Jermanovou i za trestní oznámení na záchranářku.

Před krajskými volbami premiér svou hejtmanku držel – vyjadřoval se o ní jako o pracovité ženě, díky níž jsou středočeské nemocnice v plusu. Když bylo po vyhlášení výsledků jasné, že ANO střední Čechy ztratí, Babiš řekl, že Pokorné Jermanové prohrály volby její aféry. V další větě se hned opravil – nebyly to prý aféry, nýbrž jen „aférky“.

Reklama

Doporučované