Hlavní obsah

Část obyvatel Horní Plané musí na radnici přes jiný okres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia.org

Lidé z Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty asi budou muset na úřad v Horní Plané jezdit lodí.

Pokud bude část obyvatel Horní Plané na Českokrumlovsku chtít navštívit městský úřad nebo si ve svém městě nakoupit, musí kvůli tomu překračovat hranice okresů.

Článek

Lidé z Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty, což jsou části Horní Plané, dělí od města lipenská přehrada. A když ji chtějí objet, musí tím přes prachatický okres. Podle nařízení vlády by však lidé kvůli koronaviru měli cestovat mezi okresy jen v nejnutnějších případech. Žije tam přibližně sedm desítek lidí. Od městského úřadu je dělí po silnici více než 20 kilometrů dlouhá cesta. A vede mimo jiné přes Novou Pec, což znamená prachatický okres. V Bližší Lhotě, Přední Zvonkové a Další Lhotě není žádný obchod.

„Je to velmi specifické. Ale snad každý pochopí, že přes hladinu přehrady se k nám ti lidé nyní prostě nedostanou,“ řekl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané. „Samozřejmě, že by si lidé třeba mohli nakoupit v Nové Peci, což je pro ně rychlejší. Ale otázkou zůstává, co je z epidemického hlediska lepší? Jen tím okresem projet do Horní Plané? Nebo vystoupit a nakoupit si tam?“

Obyvatelé Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty mohou po většinu roku využívat pro cestu do Horní Plané přívoz. Přes hladinu lipenské nádrže se tak dostanou za pár minut. Jenže přívoz je v zimní sezoně mimo provoz a na vodu se vrací vždy až za příznivějšího počasí, což bývá většinou v dubnu.

Horní Planá patří mezi obce s největší katastrální rozlohou v Česku. Její území dosahuje více než 127 kilometrů čtverečních, což je například srovnatelné s Plzní. V těchto dnech je to výhoda, protože obyvatelé mají prostor pro volný pohyb.

Doporučované