Hlavní obsah

Čech natočil ničivé záplavy na Srí Lance, obětí je už více než sto

Autentické záběry Čecha žijícího na Srí Lance.

 

Reklama

Mnoho zasažených míst je odříznuto od pomoci. Situaci komplikují sesuvy půdy.

Článek

Monzunové deště na ostrově Srí Lanka v jihovýchodní Asii způsobily rozsáhlé povodně a s nimi spojené sesuvy půdy.

Tamní Centrum pro řízení katastrof v sobotu večer informovalo, že v tuto chvíli má potvrzeno 122 obětí. Dalších 97 lidí se pohřešuje, padesátka utrpěla zranění.

Místní anglicky psaný list Daily Mirror na svých webových stránkách uvádí, že kalamita zasáhla do života více než 105 tisíc rodin, v součtu jde až o 416 tisíc lidí, kteří se s důsledky počasí potýkají. Problémy hlásí především jih a jihozápad ostrova.

„Monzuny tu nejsou překvapením. Ale nikdo nepředpokládal, že udeří takovou silou," ozval se redakci Seznam Zprávy Pavel Valach, který na Srí Lance žije už dvanáctým rokem. „Bydlím na jihu ostrova, nedaleko města Matara, které je v současné době také zaplavené."

Valach poskytl redakci videa, která natočil. „Celá jižní polovina ostrova je paralyzována. Mnoho cest je neprůjezdných. Zastavena je železniční doprava a uzavřena je i severojižní dálnice," uvedl. „Srážky jsou neobvykle silné a na mnoha místech se na jihu ostrova za posledních 24 hodin pohybují kolem 400 mm. V maximu dosáhly až 553 mm. Nejhorší je, že podle předpovědi silné deště mají i nadále pokračovat. Meteorologové předpovídají na příštích 24 hodin další srážky v rozmezí 200-400 mm."

Vláda nařídila uzavření škol a ve všech postižených oblastech nasadila armádu a námořnictvo. K přepravě osob z postižených oblastí používá velká obrněná vozidla a čluny. Mnoho lidí je však uvězněno ve vesnicích ve vnitrozemí, kam se bezpečnostní složky s čluny nemohou dostat.

Srílanská vláda požádala OSN a mezinárodní společenství o pomoc.

Místní noviny uvádějí, že zemi postihly nejhorší záplavy od roku 2003.

Reklama

Související témata:

Doporučované