Hlavní obsah

Celníci varují před společností Asia Airline Logistics. Chce proplatit neexistující poplatek

Foto: Shutterstock.com

Generální ředitelství cel zatím eviduje jeden podnět podvodného jednání.

Reklama

Mezinárodní přepravce má svým příjemcům zasílat falešný předpis v hodnotě 650 eur za údajný celní poplatek. Ten však podle oficiálního vyjádření Celní správy neexistuje.

Článek

Před podvodným výběrem celních poplatků při dovozu zboží společností Asia Airline Logistics varuje Generální ředitelství cel (GŘC). Ačkoliv Celní správa žádný takový poplatek nevybírá, společnost si od příjemců účtuje 650 eur (zhruba 17 tisíc korun) za údajné pojištění zboží, které je uloženo v celním skladu. Celní správa v úterý neexistenci poplatku potvrdila v tiskové zprávě.

Mluvčí GŘC Hana Prudičová ČTK sdělila, že zatím mají jeden podnět podvodného jednání. „Podnět přišel od jedné fyzické osoby z Maďarska, která si nechává dopravovat zboží,“ uvedla.

Celní správa zdůraznila, že celní řízení je v Česku zdarma. Zboží je do doby předložení celním orgánům k celnímu řízení ve skladech přepravních společností. Do volného oběhu je zboží propuštěno po zaplacení vyměřeného cla a daní. „Zdůrazňujeme, že celním orgánům se v souvislosti s celním řízením neplatí žádné poplatky za pojištění či skladování zboží,“ uvedlo GŘC.

Přepravní společnost Asia Airline Logistics příjemce zboží mylně informuje, že teprve po uhrazení požadované částky čeští celníci zboží proclí. Falešný dokument obsahuje jméno brigádního generála Milana Poulíčka, který je ředitelem GŘC, nikoli celníkem pracujícím na celní pobočce Bohumín.

„Razítko, podpis i uvedený název ‚Czech Customs service’ vykazují známky podvodného jednání,“ uvedli celníci. Podvodník rovněž zneužívá logo Celní správy ČR.

Podle Prudičové je podle dosavadních zkušeností jméno generálního ředitele zneužíváno i jinou formou, například formou certifikátů pro celní řízení. „Děje se to hlavně v zahraničí, zpětnou vazbu nemáme. Buď se lidé sami obrátí na českou Celní správu a chtějí potvrdit, že opravdu je potřeba něco platit, nebo to bohužel zaplatí,“ uvedla.

Asia Airline Logistics je logistická společnost, která podle informací na svém webu poskytuje podporu klientům po celém světě.

Reklama

Doporučované