Hlavní obsah

Celý svět bojuje proti AIDS. Česko tento týden zdarma testuje pacienty

Foto: Seznam Zprávy

Svět bojuje proti AIDS – Česko se přidává s mobilními checkpointy.

Reklama

Celý týden testování na HIV zdarma. Ve čtvrtek navíc jízda v „preventivních“ tramvajích, trolejbusech a autobusech po celém Česku. To je Evropský týden testování na HIV.

Článek

Celkem 76 míst po celé republice. Mezi nimi města jako Praha, Brno, Olomouc, Liberec nebo i Hradec Králové. Tam všude se mohou zájemci nechat anonymně otestovat, jestli jsou HIV pozitivní. Akce předchází Světovému dni boje proti AIDS, který připadá na neděli 1. prosince.

Mobilní checkpointy jsou z pohledu organizátorů nejúspěšnějším způsobem záchytu, který opakují několikrát do měsíce. S testovací sanitkou objíždí různá místa v republice. Podle předsedy spolku Česká společnost AIDS pomoc Roberta Hejzáka polovina odhalených nakažení pochází právě z mobilních testovacích zařízení.

Testovací sanitka se osvědčila hlavně v menších městech, kde nabízí silnější pocit anonymity, který pacient nemá u lékaře.

Počet nakažených lidí neroste ani neklesá

Počet lidí, kteří jsou v Česku nakažení HIV, stagnuje. Každoročně přibude okolo 200 až 250 nových pacientů.

„Ke konci letošního října bylo v Česku diagnostikováno celkem 3 600 osob s virem HIV. Podle odhadu Státního zdravotního ústavu o své diagnóze dalších 600 lidí zatím neví,“ řekl Seznamu předseda spolku Česká společnost AIDS pomoc Robert Hejzák.

Kvůli stagnujícím číslům společnost ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví pokračuje v testování. Chtějí lidem, kteří mají podezření, že jsou HIV pozitivní, umožnit diagnózu co nejrychleji objevit a zahájit léčbu.

Stagnuje i osvěta

Podle Hejzáka stagnující čísla nezpůsobuje nedostatečná osvěta, ale společnost spíše vyčerpala model prevence. „Asi jsme dosáhli určité hladiny, kdy jsou lidé schopní používat za každé situace kondomy. Teď ale propagujeme testování hlavně kvůli případné léčbě,“ vysvětlil. Po určité době přeléčení se totiž nakažený člověk stává neinfekčním a už nemůže nakazit nikoho dalšího.

Veřejnost příliš neví ani o takzvané profylaxi. Pokud tento preventivní lék člověk použije, tak se virem HIV nenakazí.

„Tento způsob ale v Česku teprve začíná. Možná pokud se nám podaří posunout prevenci tímto způsobem dál, tak se nám objeví i menší počet nákaz,“ objasnil Hejzák.

Lék existuje od roku 2012, od loňského roku je možné si jej koupit i v Česku. K dostání je na předpis a v „měsíčním balení“ 30 tabletek – pacienta vyjde na necelých tisíc korun. Aktuálně ho v Česku podle odhadu České společnosti AIDS pomoc pravidelně užívá 250 až 300 uživatelů.

„Preventivní jízda“

Preventivní tramvaje, autobusy a trolejbus vyjedou tentokrát již ve čtvrtek 28. 11. 2019. Preventivní linkou se cestující mohou kromě hlavního města svézt i ve většině krajských měst.

Jízdní řády budou k dispozici na webových stránkách jednotlivých dopravních podniků, které se do této akce zapojily. Cestující se ale ve většině měst budou moci nechat testovat celé odpoledne.

Reklama

Související témata:

Doporučované