Hlavní obsah

Centrum v Brně dostalo za pět let miliardu, chválí ho oponentní rada

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dostalo za pět let z Národního programu udržitelnosti II dotace ve výši 985 milionů korun.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl mluvčí centra Jiří Erlebach. Ze závěrečného zhodnocení období vyplývá, že vědci splnili smluvně stanovené cíle a dosáhli výborných a mezinárodně uznávaných výsledků.

Zhodnocení provedli členové oponentní rady z ministerstva školství a oponenti ze zahraničních institucí. Podle Erlebacha vyhodnotili projekt jako vynikající a s mezinárodním dopadem. „Závěrečná zpráva uvádí, že centrum udělalo významný pokrok na cestě k mezinárodnímu konkurenceschopnému a udržitelnému multidisciplinárnímu centru excelence v oblasti translační medicíny. A to v klinickém i základním výzkumu,“ uvedl Erlebach.

Podle zprávy centrum loni pokračovalo v rozvoji i přes neobvyklou situaci spojenou s pandemií covidu-19. „Je třeba si uvědomit, že jsme museli omezit přístup do laboratoří, řada vědců, sester a administrativních pracovníků také věnovala svůj čas pomoci pacientům, práci v testovacím centru či podpůrným službám v nemocnici. Právě proto si myslím, že jde o mimořádný výsledek a děkuji všem, kteří se na něm podíleli,“ uvedl ředitel centra Pavel Iványi.

Kromě splněných závazků rada vyzdvihla i podporu studujících, na projektu se podílelo 943 studentů z celého světa, nebo počet realizovaných klinických studií. Nyní se uskutečňuje 170 klinických studií. Řada výstupů se dočkala publikace v mezinárodních časopisech. „Například několik článků se objevilo i v TOP 10 nejkvalitnějších vědeckých časopisů,“ poznamenal Erlebach.

Hodnotící zpráva obsahuje i několik doporučení do budoucna jako například větší prohloubení spolupráce na mezinárodním poli nebo spolupráce s domácími vysokými školami. „Všechny tyto výzvy si uvědomujeme a pracujeme na nich. Například intenzivně jednáme s Masarykovou univerzitou,“ uvedl Iványi. Dodal, že se centrum snaží o doladění systému financování s ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem, aby mohlo zajistit fungování vědeckých týmů i samotného centra.

Centrum má na letošní rok rozpočet 392 milionů Kč, pětinu tvoří dotace z ministerstva zdravotnictví, skoro 60 procent získané granty, 10 procent institucionální podpora a zbytek vlastní zdroje. V centru pracuje přes 420 lidí z desítek zemí světa, někteří ale mají kratší úvazek. Centrum má kolem 270 úvazků. Vědci se zabývají výzkumem, který může vést k novým lékům, metodám nebo přístrojům v léčbě kardiologických, neurologických nebo onkologických pacientů.

Reklama

Doporučované