Hlavní obsah

Ceny BAFTA znají vítěze. Nejlepším filmem se stal snímek Země nomádů

Foto: Profimedia.cz

Ceny BAFTA se udělují každoročně od roku 1955. Jsou britskou obdobou amerického ocenění Emmy.

Reklama

Letošní slavnostní udílení britských filmových cen BAFTA se z tradičního únorového data posunulo o dva měsíce kvůli pandemii covidu-19 a konalo se virtuálně.

Článek

Ceny BAFTA za nejlepší film, herečku i režii získal snímek Země nomádů. Ve filmu režisérky Chloé Zhaoové hraje Američanka Frances McDormandová šedesátnici, která cestuje napříč Amerikou v dodávce.

Zhaoová, původem z Pekingu, si v sobotu večer odnesla také ocenění americké Asociace filmových režisérů (DGA) za nejlepší celovečerní film.

Drama Země nomádů je částečně fikce o komunitě seniorů cestujících v karavanu napříč Amerikou. Zhaoová uvedla, že by se díky filmu snad někteří lidé mohli na světě cítit méně sami a opuštění. Snímek letos získal také Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama.

„To, jak zacházíme s našimi starými lidmi, říká hodně o tom, kdo jsme jako společnost, a musíme to dělat lépe,“ řekla Chloé Zhaoová. Ta se po Kathryn Bigelowé v roce 2010 stala teprve druhou ženou, která tuto cenu za nejlepší režii získala. Její Země nomádů je favoritem i letošních amerických Oscarů.

Film francouzského režiséra Floriana Zellera The Father obdržel kromě ceny pro nejlepšího herce i cenu za nejlepší adaptovaný scénář.

Cenu za nejlepší animovaný film a za nejlepší hudbu získal snímek studia Pixar Soul (Duše).

Nejlepším neanglickojazyčným snímkem se stala satira Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga.

Nejlepší původní scénář měla podle poroty černá komedie Nadějná mladá žena, která si odnesla i ocenění pro nejlepší britský film.

Letošní slavnostní udílení britských filmových cen BAFTA se z tradičního únorového data posunulo o dva měsíce kvůli pandemii covidu-19 a konalo se virtuálně. Svůj plánovaný vstup do ceremoniálu v londýnské Royal Albert Hall zrušil kvůli státnímu smutku po pátečním úmrtí manžela královny Alžběty II. prince Philipa jeho vnuk princ William. Přenos začal poctou princi Philipovi, který se v roce 1959 stal prvním prezidentem akademie.

Vítěze jednotlivých kategorií chodili na scénu oznamovat osobnosti jako herec Hugh Grant nebo herečka a zpěvačka Prijanka Čoprová Jonasová. Laureáti si je však nepřicházeli osobně převzít a v hledišti jim netleskalo žádné publikum.

O ceny BAFTA se může ucházet jakýkoli film, který se v daném roce promítal v britských kinech. Podobně jako Zlaté glóby jsou i ceny BAFTA vnímány jako předzvěst Oscarů. K jejich udílení dojde za dva týdny.

Loňský ročník britských filmových cen poznamenala kritika, že v herecké kategorii byli nominováni jen běloši a v kategorii za nejlepší režii byl nedostatek žen. BAFTA tak čelila tlaku, aby byl letošní výběr pestřejší. Více než polovina z 24 letošních kandidátů nebyli běloši.

Reklama

Doporučované