Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty letí dolů. A v dalších týdnech budou ještě levnější

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o 45 haléřů na 31,06 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu průměrně 30,60 koruny, o 47 haléřů méně než před týdnem. A pokles cen nabírá na tempu.

Článek

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku nadále zlevňují. Podle analytiků bude trend svižného poklesu cen pokračovat, a to díky razantnímu propadu cen ropy na světových trzích a opatření proti šíření nového koronaviru.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Za tu dobu se už průměrná cena benzinu snížila o více než korunu a nafty zhruba o korunu a 50 haléřů. Natural 95 je nyní nejlevnější od konce loňského března a cena nafty je nejnižší od května 2018.

Foto: Karolína Štuková

Kolik stály benzin a nafta v krajích.

Ceny ropy zaznamenaly na začátku tohoto týdne strmý propad, když během jednoho dne na světových trzích klesly zhruba o 30 procent, což byl největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Ceny ropy se ocitly ve volném pádu, když Saúdská Arábie oznámila, že odběratelům sníží cenu a naopak výrazně zvýší těžbu.

Šlo o reakci na krach jednání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců ve Vídni. Například cena severomořské ropy Brent se přechodně propadla až k 28 dolarům za barel.

„Za předpokladu, že cena ropy zůstane na současné úrovni, popřípadě bude ještě dále padat, by cena benzinu mohla dále klesat až k hranici 26 korun za litr, zatímco litr nafty by se mohl prodávat dokonce pod 25 korun. Takto nízké ceny pohonných hmot byly v České republice naposledy na počátku roku 2016, kdy se ropa obchodovala na úrovni 30 dolarů za barel,“ řekl analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že propad cen pohonných hmot na českých čerpacích stanicích ještě urychlí aktuální rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ohlásil 30denní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Británie. Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude platit od páteční půlnoci.

„Po Trumpově oznámení se cena ropy typu Brent propadla z cenové úrovně takřka 36 dolarů na 33,30 dolaru za barel. Zmíněné rozhodnutí zakázat většině Evropanů cesty do USA pochopitelně dále ochromí poptávku po ropě, neboť se dramaticky sníží poptávka po letech z Evropy do USA,“ uvedl Kovanda. Jen příští týden podle něj klesne cena pohonných hmot v Česku o 60 až 80 haléřů na litr.

„Zlevňování bude trvat celý březen a pravděpodobně budou ceny klesat i počátkem dubna. Celkově by průměrné ceny pohonných hmot v ČR mohly do konce března propadnout až o 1,5 koruny na litr,“ doplnil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nejdražší pohonné hmoty jsou nyní v Praze, litr Naturalu 95 tam stojí v průměru 31,70 koruny a nafty 31,33 koruny za litr. Naftu v průměru za 31 korun a více nabízejí ještě čerpací stanice na Vysočině a ve Středočeském kraji, v ostatních regionech je její cena pod 31 korun za litr.

Naopak nejlevnější benzin je u pump na jihu Čech. Litr Naturalu 95 vyjde v Jihočeském kraji v průměru na 30,62 Kč. Nafta vyjde nejlépe v Karlovarském kraji, řidiči ji tam v průměru pořídí za 30,12 Kč/l.

Reklama

Doporučované