Hlavní obsah

V Černé Hoře se odpůrci srbské ortodoxní církve střetli s policií

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti blokují silnici z Podgoricy do Cetinji, aby zabránili příjezdu delegace Srbské pravoslavné církve.

Reklama

Policie ve městě Cetinje v neděli ráno použila slzný plyn proti lidem, kteří v tomto tradičním centru černohorské státnosti přijeli protestovat proti slavnostnímu uvedení do úřadu nového metropolity srbské pravoslavné církve.

Článek

Srbský patriarcha Porfirije a nový metropolita Joanikije přiletěli do kláštera v Cetinji z hlavního města Podgorice vrtulníkem, do kláštera oba církevní hodnostáře odvedli policejní těžkooděnci v neprůstřelných vestách. Po obřadu odtamtud vrtulníkem zase odletěli.

Protestující ráno stříleli do vzduchu a házeli po policistech kamení a láhve. Střety propukly v Cetinji, bývalém hlavním městě této balkánské země, už v sobotu. Zapojily se do nich stovky lidí.

V Cetinji bylo podle agentury DPA nasazeno 1800 policistů. Ti zadrželi 16 lidí, podle portálu vijesti.me sedm strážců pořádku utrpělo zranění. Město Cetinje je považováno za centrum hnutí za černohorskou nezávislost a její stoupenci uvedení nového metropolity srbské pravoslavné církve do funkce v tomto městě považovali za demonstraci síly prosrbského tábora, napsala agentura DPA.

Demonstranti v okolí kláštera postavili pouliční zátarasy z kontejnerů na odpad, pneumatik a velkých balvanů, aby zástupcům církve i státu znemožnili přístup na obřad. Mnoho z nich strávilo noc na barikádách, protože se objevily zprávy, že se blíží policejní posily, které mají za úkol zátarasy zlikvidovat.

Protestující v sobotu v Cetinji prorazili policejní blokádu a na strážce pořádku křičeli: „Toto je Černá Hora, toto není Srbsko!“ Od kláštera, kde se v neděli má obřad uskutečnit, odnesli část kovových bariér. Joanikije II. se metropolitou srbské ortodoxní církve v Černé Hoře stal poté, co jeho předchůdce Amfilohije loni na podzim zemřel po nákaze koronavirem.

Černohorci jsou hluboce rozděleni ohledně vztahu své země se sousedním Srbskem a srbskou pravoslavnou církví. Asi 30 procent z 620 000 obyvatel této malé balkánské země se považuje za Srby. Země nezávislost na Bělehradu získala v roce 2006.

V sobotu srbského patriarchu a nového metropolitu v Podgorici vítaly tisíce lidí.

Prosrbský premiér Zdravko Krivokapić označil protesty v Cetinji za „pokus o terorismus“. Prozápadní prezident Milo Djukanović sice uvedl, že zůstane nestranný, ale demonstranty v Cetinji pochválil za obranu národních zájmů před údajnými snahami Srbska ovlivňovat dění v Černé Hoře prostřednictvím pravoslavné církve.

„Je potřeba, abychom chránili naši svobodu a suverenitu,“ řekl prezident ve veřejnoprávní televizi RTCG a zároveň vyzval ke klidu a zdrženlivosti.

Srbský prezident Aleksandar Vučić, kterého zástupci opozice v Černé Hoře obviňují z vměšování se do záležitostí jejich země, Joanikijemu poblahopřál a pochválil vládu za to, že se obřad navzdory protestům konal. Srbským médiím Vučić řekl, že co se týče Černé Hory, nemá Bělehrad žádné ambice až na „co nejbližší a co nejlepší vztahy“.

Od získání nezávislosti někteří Černohorci chtějí, aby vznikla pravoslavná církev nezávislá na té srbské. Srbská ortodoxní církev hrála důležitou roli při loňských demonstracích, v důsledku kterých padla dlouholetá prozápadní vláda. Tu současnou vytvořily prosrbské a proruské strany, připomíná AP.

Djukanovičova Demokratická strana socialistů (DPS) k protestům v Cetinji uvedla, že „občané poklidně demonstrovali za právo žít v zemi, kterou nebude řídit a manipulovat cizí stát“. Současný kabinet DPS označila za „loutkovou vládu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované