Hlavní obsah

Čerstvý tým expertů a „další PES“. Jak bude covid řešit nová vláda?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Reklama

Už za pár týdnů by se řešení koronavirové krize měla chopit nová vláda. Z dosavadních prohlášení lze vyčíst, že se chce hned v několika bodech odvrátit od postupu dosavadního kabinetu.

Článek

Další vlna koronavirové nákazy nabývá na síle uprostřed složitého mezidobí. Odcházející vláda Andreje Babiše (ANO) zavádí nová opatření, přičemž ta nastupující může při řešení epidemie v mnoha ohledech vykročit jiným směrem.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl senátor a člen Anticovid týmu koalice Spolu Lumír Kantor (KDU-ČSL), ve hře může být například spuštění nového protiepidemického systému, který by měl napomoci k dlouhodobému plánování opatření a o kterém tým už dříve jednal.

„Nenazval bych to semaforem ani PES, protože to zatím pracovní název nemá. Ale určitě je nutné, aby určitý předvídatelný systém vznikl. Mohl by to být třeba systém tří stupňů, který by se aktivoval podobně, jako tomu bývá u jiných respiračních onemocnění, která jsou schopná zachvátit větší skupinu obyvatel. Systém by měl být průhledný, jasný a v předstihu nachystaný,“ uvedl Kantor. „Je to jeden z důležitých požadavků na příštího ministra,“ dodal.

Jak Kantor zároveň připustil, žádný konkrétní systém pro nadcházející období doposud v rámci Anticovid týmu vypracován nebyl. Z prohlášení koaličního týmu nicméně vyplývá, že lockdown by měl v novém systému zůstat mimo hru.

„Celkový lockdown odmítáme. Upřednostňujeme eventuální lokální opatření, která budou případně uplatňována na základě schválené strategie opatření. Její součástí měla být strategie rizik a stratifikace rizikovosti s opatřeními na úrovni obcí s rozšířenu působností, pak okresů a následně krajů,“ uvádí v pondělí ještě opoziční politici s tím, že takovou strategii od stávacího kabinetu stále neobdrželi.

Tři rady současné vládě

Vlastimil Válek (TOP 09), který patří k největším koaličním favoritům pro post ministra zdravotnictví, Seznam Zprávám potvrdil, že nová vláda a nový ministr představí „komplexní plán“. Součástí má být například aktivní kampaň cílená na neočkované občany a také na podporu třetí dávky. Ve spolupráci s Asociací rektorů chce zavést očkování studentů v kampusech škol. Zmínil také nutnost bezúplatného očkování cizinců a agenturních pracovníků ve všech očkovacích centrech.

V úterý večer přišel Anticovid tým se třemi doporučeními pro současnou vládu. Například že by měli praktičtí lékaři zapůsobit na svoje neočkované pacienty tak, aby se naočkovali. To už ale premiér Andrej Babiš avizoval, že je v řešení. Domluvil se s pojišťovnami, že dají dohromady aktualizované seznamy neočkovaných osob, a podle informací Seznam Zpráv tyto informace předají právě praktikům.

Expertní tým koalice Spolu také radí, aby kabinet po podzimních prázdninách naplánoval plošné testování ve školách. I to už vláda Andreje Babiše plánuje - testovat se budou žáci ve školách v osmi okresech s nejhorší epidemickou situací. Ze stanoviska Anticovid týmů není jasné, zda on preferuje testování žáků na všech školách.

Třetím doporučením pak je, aby vláda posílila trasovací kapacity. Hygieny podle nich opět nestíhají dohledávat nahlášené kontakty. Ani v tomto bodě ale opozice neupřesňuje, odkud čerpá. Podle posledních informací hygienické stanice s problémy tohoto druhu prozatím nebojují.

Obrat okolo protilátek

Kromě nového protiepidemického systému by mohly nastat změny také ohledně ožehavého tématu uznávání protilátek v rámci protiepidemických opatření. Ministerstvo zdravotnictví v minulých měsících opakovaně odráželo snahy o jejich zařazení do TNO (systém proti šíření nákazy, při kterém lidé dokládají očkování, test nebo prodělanou nemoc, pozn. red.).

„Protilátky nezatracuji, ale mají omezenou výpovědní hodnotu a určitě podle nich nelze plánovat ani predikovat očkování. Jejich dynamika je navíc vysoce individuální. Ani vysoká hladina nemusí znamenat, že jste chráněn, případně jak dlouho,“ míní náměstkyně zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Postoj nové vládní koalice je ale opačný - protilátkám chce dát váhu a vrátit otázku zpátky do hry. „Dostatečnou hladinu protilátek považujeme za adekvátní náhradu za negativní test nebo dokončené očkovaní,“ uvedl už dříve za občanské demokraty bývalý ministr zdravotnictví Bohuslav Svoboda. Lidé by podle něj měli například povinnost si protilátky nechat naměřit opakovaně každý měsíc.

Právě nutnost opakovaných testů na hladinu protilátek zmiňuje i Vlastimil Válek: „Určitou hladinu protilátek bychom ale měli uznávat jako doklad o bezinfekčnosti,“ říká.

Anticovid tým chce zároveň prodloužit dobu trvání bezinfekčnosti až na jeden rok po prodělání covidu-19, v současnosti platí pouze polovinu času, tedy 180 dní. Někteří odborníci ale namítají, že například po mírném či bezpříznakovém průběhu covidu protilátky rok vydržet nemusí.

Nové odborné hlasy

Právě nad tím, kterým odborným hlasům bude nová vláda naslouchat, ale stále visí otazník. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (ANO) zadal šéfovi České vakcinologické společnosti Romanu Chlíbkovi, aby novou skupinu sestavil.

„Myšlenkou je zapojit do skupiny lidi z různého spektra, aby byli pohromadě a abychom dávali dohromady jednotné názory a nebyla tady roztříštěnost. Aby jedna skupina něco neřekla a druhá to vyvracela,“ sdělil Chlíbek Radiožurnálu.

Konkrétní jména však ani on, ani členové Anticovid týmu zatím jmenovat nechtějí. Vakcinolog však připustil, že oslovil například i několik lidí z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Recept na proočkovanost?

Stejně jako odcházející kabinet Andreje Babiše plánuje i nastávající vláda opřít protiepidemické tažení o očkování. Anticovid tým navrhuje spuštění aktivní kampaně. „Také je zapotřebí aktivně podporovat třetí dávku vakcinace u osob nad 50 let a vybraných profesních skupin, například u zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách a učitelů,“ jmenují politici v návrzích.

Kromě toho chtějí podpořit očkování studentů v rámci kampusů a fakult. A to ve spolupráci s Asociací rektorů a cestou zřizovatelů očkování studentů středních škol a druhých stupňů základních škol. Dalšími pilíři nového postupu má být bezúplatné očkování cizinců a agenturních pracovníků ve všech očkovacích centrech nebo dostupnost vakcíny pro praktické lékaře a door-to-door očkování, tedy že zdravotníci budou vakcínu nabízet přímo v domácnostech.

Dosavadní vláda v posledních dnech zvedla zájem o očkování návrhem na zpoplatnění testů pro dospělé neočkované. Tento krok ale opozice zkritizovala. „Z dat, která máme k dispozici, nevyplývá, že zrušení těchto testů povede k tomu, že by se lidé víc očkovali. Naopak z toho vyplývá, že budeme mít méně informací o tom, jak je tato skupina lidí promořena,“ řekl Válek v České televizi.

Přehazovaná o zodpovědnost

Řešení epidemie se stalo posledních několik dní i velkým politickým tématem. Premiér Andrej Babiš oficiálně pozval na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika Vlastimila Válka (TOP 09). Ten účast nakonec odmítl s vyjádřením, že „není členem vlády, aby se mohl jakkoli podílet na rozhodování v této oblasti“.

Válka podpořil i jeho stranický kolega a člen Anticovid týmu Lukáš Otys. „Vláda ze sebe už nyní dělá opozici a staví nás do role těch, kteří mají rozhodovat, ale my ještě oficiálně nemůžeme,“ řekl Seznam Zprávám.

Lidovecký člen Anticovid týmu Marek Výborný řekl Seznam Zprávám, že koalice „nemohou přebírat zodpovědnost za kroky současné vlády“. Podle něj jsou nápady, že by se nyní Anticovid tým měl stát poradním orgánem současného ministerstva, zcela mimo realitu.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda Starostů Vít Rakušan v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já: „Nemyslím si, že máme přistupovat na past Andreje Babiše, aby teď někdo vstupoval do jeho vlády ve chvíli, kdy on zcela nesmyslně pouští ministra zdravotnictví v sílící koronasituaci do Finska. To je úplně nepředstavitelná věc. A volá tam zástupce nekoaliční strany. To je nesmysl.“

Na vyjádření Vlastimila Válka reagoval i premiér Babiš: „Velmi mě to mrzí. Jsem přesvědčený, že právě v těchto dnech je více než kdy jindy klíčové, abychom spolupracovali,“ tweetoval v pondělí odpoledne.

Reklama

Doporučované