Hlavní obsah

Češi přišli na chuť piknikům. Trendem jsou proutěné retro košíky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Téměř 60 procent Čechů chodí na pikniky. Oblíbené jsou mezi obyvateli malých obcí i velkých měst. Vyplývá to z nedávného průzkumu vyhledávače Seznam.cz.

Článek

V průběhu pandemie lidé zkoušeli nové způsoby trávení volného času. V zimě se stalo trendem otužování, s teplejším počasím zase Češi tráví více času například prací na zahradě.

Z průzkumu platformy Seznam Výzkumník vyplývá, že oblíbené je i pořádání pikniků. Téměř 60 procent dotázaných na pikniky chodí. Jejich obliba se přitom příliš neliší podle velikosti obce.

Průzkum Seznam.cz o piknicích

Průzkum proběhl formou on-line dotazování uživatelů Seznamu prostřednictvím platformy Seznam.cz Výzkumník v době od 26. dubna do 6. května 2021 na reprezentativním vzorku 955 respondentů starších 15 let. Data byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.

„Je znát, že pandemie změnila způsob trávení volného času a lidé více využívají možností pobytu na čerstvém vzduchu. Data z průzkumu Seznam.cz Výzkumníka ukazují, že hned tři pětiny Čechů se účastní pikniků, čtvrtina z nich pak v letní sezoně dokonce i několikrát měsíčně,“ uvedl Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz.

Z průzkumu také vyplývá, že 60 procent z těch, kteří chodí na pikniky, si připravuje jídlo až na místě. Jen v Praze je to méně obvyklé – pouze 38 procent uvedlo, že si připravuje jídlo až na pikniku, dalších 35 procent odpovědělo, že zčásti.

Některá města přitom nabízejí zázemí, kde si lze jídlo připravit. Například v Praze se minulý rok otevřelo piknikové místo s grilem u parku Stromovka. Veřejné grilovací místo nabízí také Brno, například v parku na Kraví hoře, ale i další aglomerace.

Většina lidí (69 %), kteří chodí na pikniky, si nepořídila nové vybavení, zbytek za ně utratil průměrně okolo 1 300 Kč ročně. Nejvíce lidé nakupovali menší položky, jako je piknikové nádobí a příbory, častěji přitom kupovali ty na jedno použití.

„Trendem v oblasti piknikování je aktuálně přírodní boho styl. S ním dobře ladí jednorázové nádobí s motivy rostlin a květin. Prim hrají i dřevěné jednorázové příbory,“ popisuje současné „piknikové trendy“ Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

„Na nákupním rádci Zboží.cz evidujeme zájem o speciální piknikové koše. Trendem jsou zejména proutěné retro kousky. Stále oblíbenější jsou i piknikové batohy, které ocení zejména ti, kdo chtějí spojit piknikování s turistikou,“ dodává Kriegel.

Z pořádání pikniků se stávají i hromadné akce. Jedna z nich se minulý rok dokonce zapsala do České knihy rekordů. Po celé republice se ve stejný den sešlo 995 lidí, kteří dohromady pořádali 49 pikniků.

Akci organizoval teplický spolek SPOLU proti samotě, který piknikové setkání plánuje i letos začátkem srpna při příležitosti Mezinárodního dne přátelství. Rekord z minulého roku se pokusí překonat.

Reklama

Související témata:

Doporučované