Hlavní obsah

Češi utrácí za dovolenou stále větší sumy, dítě na jednání OSN a cvičením k lepší paměti

Den očima Terezy Novákové.Video: tereza nováková

 

Reklama

Události s datem 25. září očima redaktorky Terezy Novákové.

Článek

Češi utrácí za dovolenou stále více peněz. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit. Na dovolenou letos vyrazilo sedm z deseti Čechů a v průměru za ni utratili téměř 22 tisíc korun. To je o tisícovku více než loni. Lidé si to mohou dovolit hlavně díky rostoucím platům a rekordně nízké nezaměstnanosti. Čím dál tím častěji míří Češi do zahraničí. Na žebříčku nejoblíbenějších destinací se stále drží populární Chorvatsko a sousední Slovensko.

S poslední aktualizací systému iOS přišel Apple s novou funkcí Čas u obrazovky. A jeho uživatelé se nestačí divit. Nová funkce ve statistikách zobrazuje čas strávený v jednotlivých aplikacích. Uživatelé jsou nad grafy zaznamenávajícími jejich aktivitu na telefonu zděšeni a ve velkém sdílí své dojmy na sociálních sítích. Funkce má mimo jiné pomoci od závislosti na telefonu. Uživatel si v ní může nastavit denní limit pro každou aplikaci. Apple tím dal zároveň silnou zbraň do rukou rodičů, kteří tak mohou dětem regulovat čas strávený u obrazovky. Dětská vynalézavost ale nezná hranic. Na internetu se už teď objevují způsoby, jak systém obejít.

Deset minut cvičení denně může zlepšit naši paměť. Tvrdí to vědci z Kalifornské univerzity. Ti zkoumali schopnost mozku rychleji si pamatovat věci po krátké fyzické aktivitě jako chůze nebo jóga. Několik dobrovolníků vědci požádali o vyplnění paměťového testu. U lidí, kteří před tím vyvinuli krátkou fyzickou aktivitu, vypozorovali posílenou komunikaci mezi částí mozku, jež krátkodobě uchovává informace, a oblastmi, kde se vybavují vzpomínky. No tak vstávat a cvičit.

Další zajímavé události dne představuje úvodní video.

Reklama

Doporučované