Hlavní obsah

Češi začali shánět obytné vozy, zimní prodeje stouply o 200 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Češi při současných protikoronavirových omezeních, které uzavřely mnohá ubytování, si začali ve větší míře pořizovat obytné vozy a přívěsy. Prodej během letošní zimy stoupl meziročně až o 200 procent, pronájem zhruba o 50 procent.

Článek

Velká část těchto vozů už je tak pro letošní rok vyprodána. Vyplývá z informací Asociace kempování a karavaningu pro ČTK. Lidé s karavany nyní často jezdí do hor a parkují poblíž sjezdovek.

„Češi caravaning objevili v souvislosti s absencí cestování. Všechny půjčovny mají nárůst jako my,“ uvedl Petr Havlíček z Caravan centrum Hykro.

Zájem o koupi obytných vozů a karavanů je podle prodejců v posledních týdnech enormní. Podle odhadů vzrostl asi o 200 procent. „Většina vozů nakoupených pro letošní sezónu jsou již vyprodána a přijímají se objednávky na rok 2022,“ uvedla Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu.

Podobný trend potvrdil za svou firmu Havlíček. „Od prvního ledna prodáme dvě až tři auta denně. Pokud to bude pokračovat, tak budeme v dubnu vyprodaní,“ podotkl. V minulosti přitom leden a únor platily pro prodejce za slabé období. Ceny obytných vozů se většinou pohybují mezi jedním až 1,5 milionu korun. U karavanů je to v průměru kolem půl milionu korun.

Velký zájem je i o půjčování, ten podle asociace vzrostl během zimy zhruba o 50 procent. Ne všechny půjčovny přitom v zimě fungují. Obytné vozy a karavany si nejčastěji lidí půjčují na víkendy, případně prodloužené víkendy. Cena pronájmu obytného vozu je okolo 2000 korun za den, u přívěsu zhruba poloviční.

Lidé nyní využívají obytné vozy a karavany hlavně při cestách do hor. Tam je tak nemusí trápit současné uzavření hotelů či penzionů, přestože většina kempů je nyní uzavřených. Otevřena totiž zůstávají mnohá místa pro parkování. „Aktuálně mnoho restaurací na horách poskytuje karavanistům svá prázdná parkoviště, díky tomu mohou karavanisté kempovat alespoň s možností připojení se na elektřinu a použití toalety,“ řekla Hájek Velinská.

Upozornila, že motoristé si ovšem při provozu karavanů v zimě musí dávat na řadu věcí pozor. Doporučila například hlídání dostatku propanu, mít izolované nádrže vod či vyřešenu vyšší spotřebu elektřiny náhradním zdrojem. Stejně jako u osobních aut jsou také nutné zimní pneumatiky či sněhové řetězy, doplnění nemrznoucí směsi či kontrola baterie.

Havárie karavanů nejsou zatím v zimě časté. Nejčastější škodou jsou podle Evy Svobodové z pojišťovny Uniqa odřeniny a poškození pláště. Upozornila, že jejich opravy jsou ovšem nákladné, často i nerentabilní. Povinné ručení obytných vozů i pojištění přívěsů podle ní kryje všechny pevné součásti vozu, tedy například i nábytek, který je pevnou součástí vozu. Pro ostatní věci už je nutné zvláštní pojištění, při vyřízení případné škody však musí být vždy uvnitř vozu.

Reklama

Doporučované