Hlavní obsah

Madagaskarský umělec chce oslovit Pražany větou ve své rodné řeči

Foto: Prague City Tourism

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro většinu kolemjdoucích těžko rozluštitelný nápis svítí na fasádě Kunsthalle Praha na Klárově. Jeho autorem je Joël Andrianomearisoa, vizuální umělec z Madagaskaru a nápis je v jeho mateřském jazyce – malgaštině.

Článek

Podle mediálního zástupce Kunsthalle Praha Ondřeje Čížka vybízí k uvažování nad jinakostí. Světelná instalace je ústředním výstupem umělecko-korespondenčního projektu, který diváci mohou od února do června sledovat na sociálních sítích Kunsthalle Praha.

Ta vzniká jako nový kulturní prostor přestavbou bývalé Zengerovy trafostanice a vytváří moderní galerijní prostředí. Kunsthalle Praha je neziskovou organizací založenou The Pudil Family Foundation, veřejnosti se má naplno otevřít počátkem roku 2022.

Multikulturní umělec, scénograf a básník Joël Andrianomearisoa, který v roce 2019 jako vůbec první umělec reprezentoval rodný Madagaskar na 58. Bienále v Benátkách, nápisem vytvořeným na fasádě reflektuje současnou krizi a naléhavost okamžiku, uvedl Čížek. Český překlad věty FANDIKAN-TENIN’IREOFAHABABOAM-PONTSIKAEFA LEFY SY IREOIRINTSIKA VAO HITSIMOKA by podle něj mohl být Překlady našich dávných vášní a budoucích tužeb.

Joël Andrianomearisoa přijel poprvé do Prahy, aby navštívil Kunsthalle, loni v červnu, pár týdnů po uvolnění restrikcí souvisejících s prvním lockdownem. Plánování mezinárodní výstavy bylo v té době velmi obtížné. Andrianomearisoa se proto rozhodl obrátit zpět k hnutí mail-artu neboli poštovnímu umění, které se rozvinulo v období studené války v 80. letech 20. století. Umělec tak v následujících měsících bude do Prahy zasílat dopisová díla – předměty z úsporných materiálů, od kreseb a obrazů přes textilie a skládačky až po zvukové kompozice. Jakmile daný předmět dorazí do Prahy, stane se dočasnou součástí právě vznikající Kunsthalle.

„Vytvořením dočasné korespondence mezi Paříží, (hlavním městem Madagaskaru) Antananarivem a Prahou nabídne Joël jakýsi kronikový záznam svého díla. Právě v duchu hnutí mail-artu přináší nový druh komunikace mezi svým dílem a veřejností, tedy mezi svým přesvědčením a realitou světa,“ uvedla kurátorka Kunsthalle Praha Christelle Havranek ke způsobu tvorby vystudovaného architekta, v jehož uměleckém přístupu měly vždy výsadní postavení jazyk a mnohojazyčnost.

V době rekonstrukce se Kunsthalle Praha snaží oslovit publikum dočasným programem Facade Project, současná instalace je už pátou z těch, které se na fasádě objevují.

Reklama

Doporučované