Hlavní obsah

Češi zachraňují šampaňské. Umějí vytápět vinohrady

Cyril Svozil byl hostem magazínu Byznys zblízka. Celý díl nabídneme v následujících dnech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vytápění kostelů, ohřev okapů a nově i vyhřívání vinohradů. Česká firma Fenix Group přišla s unikátním systémem topných kabelů, díky kterým hrozny nezničí mráz. Vyzkoušela ho v oblasti Champagne a už se hlásí další zájemci.

Článek

Firma Fenix Cyrila Svozila vznikla hned po sametové revoluci – jako jedna z prvních českých soukromých firem. Od začátku se soustředila na vytápění a od začátku měla cíl uspět na Západě. Dnes má Fenix Group tržby více než 1,7 miliardy a vedle české centrály také dceřiné firmy v Británii, Francii, Německu nebo Španělsku. A své výrobky – sálavé topné systémy - vyváží do 67 zemí světa.

Česká firma místo helikoptéry

Teď ale firma rozšířila svůj záběr. Vedle vyhřívání domácností a firem nabízí i venkovní vyhřívání. Heliportů, okapů budov, fotbalových stadionů nebo vinohradů.

„Když přijdou mrazíky, napučené vinohrady zmrznou. Ve Francii dokonce mráz rozhánějí vrtulníky. My jsme na jedné vinici vyzkoušeli ohřev pomocí topných kabelů a bylo to úspěšné,“ říká pro Seznam zakladatel firmy Cyril Svozil s tím, že v této oblasti se firmě rýsuje úspěšná budoucnost a množství zakázek. „Už se ozvali i z oblasti Bordeaux,“ dodává Svozil s tím, že zateplení vinohradu je záležitost v řádech milionů korun.

Největší mešita v Teheránu

Kromě toho firma vytápí kostely, tepelný systém připravila také třeba pro největší mešitu v Teheránu a zaměřuje se na fotbalové stadiony.

Fenix Group

Firma z Jeseníku se již třicet let zabývá výrobou topných systémů, a to jak podlahových, tak i sálavých.

Fenix Group své topné systémy exportuje do 63 zemí na 5 kontinentech. V sedmi zemích zaměstnává 325 zaměstnanců, z toho v České republice 180.

Holding má v současnosti své dceřiné společnosti v osmi zemích – kromě České republiky také na Slovensku, ve Francii, Španělsku, ve Velké Británii, Norsku, Německu a Polsku.

„Jsme jediní na světě, kdo umí vyhřívat trávník s umělou trávou. V Norsku jsme takto zateplili 21 stadionů. Hlásí se nám i zájemci z České republiky,“ dodává Svozil.

Nákup v Rusku

Firma nepřestala fungovat a vyrábět ani během koronavirové stopky. Ta se však letos podepíše na tržbách. „Tržby klesly o osm procent. I tak chceme v příštím roce hodně investovat a počítáme s investicemi ve výši 150 milionů,“ dodává Svozil s tím, že prioritou je nákup firmy v Rusku.

Tržby Fenix Group

Tržby celé skupiny za rok 2019 dosáhly 1,727 miliardy korun, což je o 9,3 procenta více než v roce 2018. Loňský rok tak byl z tohoto hlediska nejlepší v celé historii firmy. Zisk celého holdingu činil 150 milionů korun.

„Hledáme příležitosti v Rusku. Po uvalení sankcí se tam atmosféra v zemi natolik změnila, že Rusové dnes odmítají evropské výrobky a preferují domácí výrobky,“ dodává Svozil s tím, že jednu ruskou společnost už měl Fenix Group vyhlédnutou, ale obchod nedopadl.

„Tam je to trošku složitější. Úroveň reportingu je velmi špatná a nejste si jistí, co vlastně kupujete. Musíte být opatrní. Ale určitě tím směrem půjdeme,“ dodává Svozil.

Reklama

Doporučované