Hlavní obsah

Česká Lípa vybírala podobu náměstí ze 14 architektonických návrhů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Klidovou zónou, ale zároveň prostorem pro pořádání menších kulturních akcí by se mělo stát Škroupovo náměstí v centru České Lípy. Na jeho budoucí proměnu město vypsalo architektonickou soutěž, do níž obdrželo 14 návrhů.

Článek

Vítězem se stal brněnský ateliér M2AU. Velkou výhodou tohoto návrhu je dobře využitelný, dostatečně velký víceúčelový prostor v rovinaté části náměstí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

„Porota ocenila také kvalitní výtvarné zachycení historické stopy kostela, zvonice a děkanského domu. Pro další zpracování porota doporučila doplnit do návrhu výraznější vodní prvek a další mobiliář včetně laviček s opěrkami,“ uvedla mluvčí. Rekonstrukci náměstí chce město zahájit za dva roky. Všechny návrhy z architektonické soutěže si mohou lidé ode dneška do konce června prohlédnout na výstavě ve foyer Kulturního domu Crystal.

Škroupovo náměstí se nachází v samém srdci České Lípy. „Jedná se o archeologicky nesmírně cennou lokalitu a bylo pro nás důležité, aby zde v budoucnu vzniklo něco, co bude architektonicky zajímavé, ale zároveň bude ctít toto zvláštní místo a okolní zástavbu v městské památkové zóně,“ starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). Na náměstí v minulosti stával i kostel, který ale vzal za své při dvou velkých požárech města na přelomu 18. a 19. století.

Do architektonické soutěže město zahrnulo oblast Škroupova náměstí, přilehlé ulice Prokopa Holého a historických schodů, jež spojují náměstí s ulicí Jindřicha z Lipé. „Po rekonstrukci by Škroupovo náměstí mělo být klidovou zónou s množstvím zeleně, stínu, laviček, ale zároveň s dostatečně velkým prostorem pro pořádání menších kulturních akcí a trhů nejrůznějšího druhu,“ řekla mluvčí radnice. Výrazně podle ní ubude parkovacích míst, která by měla být jen na straně ulice Prokopa Holého.

Vítězný návrh nejvíce vyhověl zadaným kritériím a představám radnice. „Ačkoli je architektonická soutěž zdlouhavou a nákladnou záležitostí, jsem ráda, že jsme ji uspořádali,“ dodala starostka. Radnice finančně ocenila čtyři architektonické návrhy, mezi jejich autory rozdělí 750.000 korun.

Reklama

Doporučované