Hlavní obsah

Češka napadená teroristou v Egyptě je ve stavu klinické smrti

Češka napadená teroristou v Egyptě je ve stavu klinické smrti.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Není naděje na zlepšení, konstatoval lékař. Ženu postihlo multiorgánové selhání, které lékaři po závažných zraněních znají.

Článek

Stav české turistiky, kterou zranil před dvěma týdny v egyptském letovisku Hurghada terorista, se opět prudce zhoršil.

České Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že žena je ve stavu klinické smrti.

„Egyptské lékařské konzilium dnes po provedených vyšetřeních muselo konstatovat, že stav Češky je nezvratný. Podle výsledků CT vyšetření, které proběhlo dopoledne, egyptští lékaři konstatovali, že mozek pobodané pacientky prakticky není zásobován krví," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Ta také cituje jednoho ze členů lékařského týmu, který byl do Egypta vyslán zkraje tohoto týdne, kdy se stav zraněné náhle zhoršil.

„Je nám nesmírně líto, ale pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ popsal ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Podle něho postihlo ženu multiorgánové selhání, které lékaři po závažných zraněních znají. „Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizaci člověka, tělo celkově nezvládne zátěž,“ dodal Petr Kolouch.

V tuto chvíli pacientku není možné převážet. Rodina zraněné je podle ministerstva na palubě vojenského speciálu Medevacu v péči vojenských lékařů a po návratu bude na blízké čekat vojenský psycholog.

Na místě s pacientkou zůstává český lékař.

První zpráva o tom, že se stav pobodané Češky prudce zhoršil:

Stav Češky pobodané v Egyptě je kritický.Video: Jakub Říha

Teroristické útoky, které ochromují svět, se Čechům nevyhýbají. Česká občanka naposledy zahynula při útoku na adventní trh v Berlíně v prosinci 2016. Žena, jež dlouhodobě žila v Německu, patřila mezi dvanáct obětí útočníka v kamionu, kterým na tržiště najel.

Reklama

Související témata:

Doporučované