Hlavní obsah

Londýňany poslední útok teroristů změnil, ukazuje to i projev Mayové, popisuje místní novinářka

Skype rozhovor s Janou Frank k teroristickému útoku v Londýně.

 

Reklama

Náladu v Londýně den po teroristickém útoku i jeho promítnutí do blížících se voleb komentuje novinářka Jana Frank.

Článek

Den po teroristickém útoku se Londýn postupně vrací do reality běžného života. Dopady jsou přesto vidět prakticky na každém rohu. „Oblast kolem London Bridge je zavřená, nemohou do ní ani novináři," popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy situaci novinářka Jana Frank, která v Londýně žije.

Poslední útok podle ní Londýňany zasáhl hlouběji než ten z konce března, kdy muž autem najel ve Westminsteru do lidí a následně útočil nožem. Mimochodem, tento scénář zopakovali teroristé i v sobotu v noci.

Útočili na London Bridge a následně i v oblasti Borough Market. Útok si zatím vyžádal sedm lidských životů a dalších 21 lidí je ale stále v kritickém stavu.

Na Londýnském mostě (London Bridge) nejprve vjela bílá dodávka na chodník a srazila několik chodců. Trojice útočníků pokračovala v jízdě až k tržišti Borough Market, kde teroristé opustili dodávku a útočili noži s dlouhou čepelí na lidi. Na místě je během osmi minut zastřelila policie.

Záběry z ulic Londýna bezprostředně po útocích:

Záběry ze sociálních sítí po útoku v Londýně.Video: Háta Sassmannová

„Viděl jsem tři muže a jeden z nich měl na sobě něco jako bombu, vypadalo to jako pás s kanystry," řekl italský fotograf Gabriele Scioto, kterému se podařilo vyfotit jednoho z útočníků. „Nevypadalo to ale moc reálně, takže jsem se upřímně nebál, ani nevím proč," dodal.

Výpověď muže, který vyfotil mrtvého teroristu s maketou bomby na těle:

Na třetí teroristický útok za tři měsíce v Británii reagovala premiérka Theresa Mayová prohlášením, že už toho bylo dost. Před svým sídlem v Downing Street 10 Mayová vytyčila hlavní body, podle kterých dle jejího názoru musí Británie postupovat, aby zefektivnila boj proti terorismu. Mimo jiné zmínila potřebu mezinárodní dohody o regulaci kyberprostoru a také nutnou revizi britské protiteroristické strategie.

Čtyři zásadní body nutné pro zlepšení boje proti terorismu podle Theresy Mayové:

Britská policie už od rána zasahuje na východolondýnském předměstí Barking, kde bydlel jeden z pravděpodobných pachatelů sobotního atentátu v Londýně. Odpoledne policisté oznámili, že v této lokalitě zatkli 12 lidí.

Co se za poslední den stalo v Londýně, si připomeňte v našem online zpravodajství:

Reklama

Související témata:

Doporučované