Hlavní obsah

Policie ví, kdo v Londýně útočil. Ve východní části města lovila komplice teroristů

Útoky v Londýně zachytili civilní reportéři: BEZ KOMENTÁŘEVideo: Ruptly

 

Reklama

Teroristický útok v Londýně má už sedm obětí. Je čas říci dost, uvedla v prohlášení britská premiérka.

Článek

V londýnských oblastech London Bridge a Borough Market zaútočili v noci teroristé. Než je policie během několika minut zneškodnila, zabili několik lidí.

Útok má v tuto chvíli sedm obětí, desítky jsou zraněny.

Jak zachytili na mobilní telefony civilní aktéři hrůzných nočních událostí, policie už v noci pročesávala ulice a budovy v okolí místa činu, aby našla případné další komplice.

Několik takových míst můžete vidět ve videu v úvodu tohoto článku.

Britská policie už od rána zasahovala na východolondýnském předměstí Barking, kde bydlel jeden z pravděpodobných pachatelů sobotního atentátu v Londýně.

Odpoledne oznámila, že tam zatkla 12 lidí.

Události v Londýně v několika bodech:

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market.

Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: „Toto je pro Alláha.“

Teroristé zabili 7 lidí, dalších 48 je v londýnských nemocnicích, někteří v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou cizinci, zatím není známo, ale ani vyloučeno, že jsou mezi nimi Češi.

Útok se stal pět dní před předčasnými volbami v Británii. Politici už oznámili, že kvůli němu omezují volební kampaň. Výjimkou je Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která chce ve volební kampani pokračovat. O přesunutí voleb se neuvažuje, i když se takové návrhy na sociálních sítích objevily.

Dění v Londýně jsme sledovali online

22:11 - Muslimská rada Británie (MCB) teroristický útok v Londýně odsoudila

Generální tajemník rady Harun Rashid Khan uvedl, že ho zpráva o atentátu šokovala a rozhněvala. MCB rovněž vydala prohlášení, v němž podpořila premiérku Theresu Mayovou. Ta vyzvala k důslednějšímu tažení proti radikálům v britské společnosti.

Představitelé britských muslimů slíbili, že zvýší úsilí, aby pomohli omezit islámský extremismus. Zahájí nyní novou kampaň v mešitách, aby zjistili podezřelou činnost. Muslimové podle nich musejí přispět k tomu, aby se lidé odvrátili od extrémních ideologií.

21:22 - Kondolence Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II. „Je mi nesmírně líto, že je Vaše vlast krátce po teroristickém útoku v Manchesteru vystavena další strašlivé zkoušce," uvedl Zeman. Ocenil profesionalitu policie i klid a odhodlání britských občanů. „Jsem přesvědčen, že nemáme jinou volbu, než proti terorismu tvrdě bojovat, a v tomto boji je Česká republika plně Vaším spojencem," uvedl prezident. Rodinám obětí vyjádřil hlubokou soustrast.

20:30 - V Manchesteru začal koncert za oběti a pozůstalé teroristických útoků

20:08 - Mezi zraněnými jsou i Francouzi, Australané a Novozélanďané

Ze sedmi obětí nočního teroristického útoku v Londýně byl jeden Kanaďan a jeden Francouz. Podrobnosti o identitě dalších mrtvých zatím nejsou dostupné. Mezi zraněnými jsou vedle Britů podle oficiálních i neoficiálních zdrojů čtyři Francouzi, nejméně jeden Australan, dva Novozélanďané či jeden Němec. České Ministerstvo zahraničních věcí informace o případných českých obětech či zraněných nemá.

19:30 - Novinářka Jana Frank popisuje v rozhovoru náladu v Londýně den po útoku.

18:25 - Trump se opřel do starosty Londýna

Americký prezident Donald Trump na Twitteru nabídl Británii pomoc po londýnských atentátech a současně připomněl svůj kontroverzní zákaz vstupu do země lidem z některých muslimských zemí. Větší rozruch ale vyvolal svým pozdějším tweetem, v němž kritizoval londýnského starostu Sadiqa Khana za jeho slova o tom, že není potřeba se znepokojovat. Podle Khanova mluvčího ale šéf Bílého domu vytrhl starostova slova z kontextu, neboť Khan se tímto výrokem vyjadřoval k citelnému zvýšení policejní přítomnosti v ulicích metropole. Khana se zastali i britští politici napříč politickým spektrem.

17:37 - Policie postřelila jednoho civilistu

Policisté při nočním zásahu v Londýně proti teroristům postřelili i jednoho civilistu, jeho život ale ohrožen není. Dnes to prohlásil šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Dodal, že vyšetřovatelé se stále více kloní k závěru, že útok spáchali tři útočníci, kteří byli zabiti. Předmětem vyšetřování podle Rowleyho ale zůstává, zda za přípravou atentátu nestálo více lidí.

Rowley rovněž uvedl, že při zásahu použilo zbraň osm policistů, kteří vypálili celkem padesátkrát.

16:59 - Po útoku zůstává v kritickém stavu 21 lidí. 

16:48 - Policie zná identitu útočníků

Britská policie již identifikovala všechny tři teroristické útočníky z Londýna. Informoval o tom portál BBC s tím, že prozatím nelze očekávat, že úřady jména atentátníků zveřejní.

Bydliště nejméně jednoho z teroristů je médiím známo, je jím východolondýnské předměstí Barking. Tamní obyvatelé původ muže považovaného za útočníka označili za pákistánský, jeden ze svědků hovořil o blízkovýchodních rysech.

16:30 - V Manchesteru vrcholí přípravy na večerní koncert pro oběti a pozůstalé teroristického útoku, který zde proběhl před dvěma týdny.

16:22 - Minuta ticha za oběti

V úterý se bude v Británii konat minuta ticha za oběti útoku. Proběhne v 11 hodin BST. Informovala o tom britská vláda.

15:37 - Šest zraněných bylo propuštěno z nemocnice

Podle BBC bylo z britských nemocnic propuštěno prvních pět zraněných. Celkem pět nemocnic přijalo během noci až 48 zraněných.

14:54 - Merkelová: „Stojíme na straně Británie!"

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že v ní útok vyvolal smutek a zděšení. „V boji proti každé formě terorismu stojíme pevně a odhodlaně na straně Británie," řekla.

14:32 - Papež vyzývá k modlitbám za Londýn

Papež František vyzval katolíky po celém světě, aby se modlili za oběti útoku.

14:20 - Dvanáct zatčených

Londýnská policie oznámila, že kvůli nočnímu útoku zatkla 12 lidí, všechny na východolondýnském předměstí Barking. Razie na několika adresách v Barkingu pokračují, dodala.

14:00 - Policejní razie v bytě pachatelů

Podle zpravodajského serveru televize Sky News policisté kvůli vyšetřování teroristického útoku zatkli čtyři muže a jednu ženu, kterou později propustili. Policie zasahuje v bydlišti jednoho z nočních teroristů. Jeden ze sousedů Sky News řekl, že policie mu ukázala snímek podezřelého, jenž vypadal jako jeden z jeho sousedů. Označil ho za „přívětivou osobu", která v místě bydlela tři roky a má malé děti. Podle jiných svědků jde o muže pákistánského původu.

13:00 - Miloš Zeman kondoloval královně

„Je mi nesmírně líto, že je Vaše vlast krátce po teroristickém útoku v Manchesteru vystavena další strašlivé zkoušce," uvedl v kondolenci, kterou zaslal Alžbětě II.

12:28 - Policie honí komplice teroristů ve východním Londýně

Ministryně vnitra potvrdila probíhající policejní operaci. Britská média uvádějí, že se odehrává na východolondýnském předměstí Barking. The Guardian cituje svědky, podle nichž bylo několik lidí vyvedeno z vysoké budovy, na místě je ambulance a policisté, kteří místo obehnali páskou.

12:05 - Hlavní strůjce máme

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že atentát v Londýně souvisel s islámským radikalismem. Podle britského listu The Guardian dodala, že protiteroristické úřady nedoporučily zvýšit stupeň ohrožení terorismem v zemi ze současného druhého nejvyššího na úplně nejvyšší, kritický. Policie podle ní totiž věří, že dopadla „všechny hlavní pachatele" atentátu, při němž zahynulo sedm lidí a desítky dalších byly zraněny.

11:35 - Hovoří Theresa Mayová

Na Downing Street vystoupila britská premiérka Theresa Mayová. Řekla, že jde o třetí velký teroristický útok na Británii. Dalších pět chystaných útoků podle ní zhatily britské tajné služby, dříve než mohly být uskutečněny.

Informaci o teroristech ze sobotní noci dostaly podle premiérky úřady před desátou hodinou. Připomněla, že pachatelé byli zneškodněni do několika minut.

Je čas říci dost, uvedla s tím, že v zemi bylo „příliš mnoho tolerance".

11:25 - Kondolence od Putina

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast britskému lidu. Britské premiérce Therese Mayové poslal soustrastný telegram.

11:20 - Zraněných cizinců přibývá

Při atentátu v Londýně byli zraněni čtyři Francouzi, z toho jeden vážně. Oznámil to francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno zranění jednoho Australana, který je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana. Podle britských médií byli zraněni také dva Novozélanďané.

10:30 - Sedmá oběť, totožnost teroristů neznámá

Londýnská policie oznámila sedmou oběť útoku. Na otázku, zda zná totožnost trojice atentátníků, kteří vozem najeli do lidí na mostě London Bridge a poté v nedaleké čtvrti Borough Market bodali noži do lidí, odpověděla: „Neznám."

09:42 - O Češích se zatím neví, prověřuje se to

České Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že nemůže zcela vyloučit, že by mezi zraněnými nebo oběťmi po útocích v Londýně byli nějací Češi. Identifikace obětí může trvat hodiny. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Irena Valentová. Ambasáda je podle ní v kontaktu s metropolitní policií.

09:40 - Mezi zraněnými jsou cizinci

Při sobotním atentátu v Londýně byli zraněni nejméně dva Francouzi, z toho jeden vážně, oznámil dnes podle agentury Reuters Elysejský palác. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno také zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana.

09:20 Někteří zranění jsou v kritickém stavu

Někteří z 48 zraněných, kteří byli po útoku hospitalizováni, jsou v kritickém stavu. Řekl to londýnský starosta Sadiq Khan. Útok teroristů má dosud na kontě šest obětí. Stupeň ohrožení terorismem zůstává podle londýnského starosty na čtvrtém stupni z pěti, tedy vážný.

08:55 - Pozastavená kampaň

Britští politici před čtvrtečními předčasnými parlamentními volbami přeruší kvůli sobotním atentátům v Londýně kampaň na celostátní úrovni. Lokální kampaň bude pokračovat, uvedla britská média. V nich a také na sociálních sítích se objevily požadavky, aby volby byly odloženy.

08:00 - Ministerstvo varuje Čechy

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek označil útok v Londýně za ohavný. Jeho úřad už v noci tlumočil varování londýnské policie, aby se lidé vyhnuli oblastem London Bridge i přilehlé železniční stanice, dále Borough High Street a Vauxhall.

07:40 - Šest minut pro záchranku

Po útocích v centru Londýna bylo hospitalizováno 48 lidí. „Do pěti nemocnic v Londýně jsme převezli 48 pacientů. Řadu dalších s drobnými zraněními jsme ošetřili na místě," uvedl představitel londýnské záchranné služby Peter Rhodes s tím, že obětí teroristů je šest. Podle něj byla záchranná služba informována v sobotu ve 22:07 (23:07 SELČ) a první ambulance dorazila na místo za šest minut.

07:35 - Londýn pod dohledem policie

Ranní Londýn. Policejní vrtulník monitoruje dění nad místy nočních teroristických útoků.

06:35 - Na 80 zdravotníků v akci

Londýnská záchranná služba ráno uvedla, že během útoků zasahovalo v ulicích města přes 80 zdravotníků.

06:28 - Ranní foto místa, kde dodávka havarovala za London Bridge.

06:11 - Při zásahu policie použila obrněné auto

Policie teroristy zastřelila s pomocí obrněného vozidla, které se běžně používá k přepravě ozbrojených jednotek na místa incidentu. Odborníci v této věci zmiňují fakt, že většina řadových britských strážníků zůstává i přes rostoucí počet teroristických útoků v zemi prakticky neozbrojena.

05:57 - Vlna solidarity v Londýně

Mnoho Londýňanů a obchodů nabízí na sociálních sítích pod hashtagem #SofaForLondon pomoc těm, kteří se nemohli kvůli teroristickým útokům vrátit do svých domovů. Jedná se především o možnost přespání.

05:28 - Kamera z taxi natočila záběry krátce po nehodě bílé dodávky u London Bridge

 05:11 - Policie útočníky zneškodnila za osm minut

Policie také uvedla detaily z nočního zásahu proti teroristům. V sobotu ve 23:08 (SELČ) dostala policie první hlášení o dodávce na London Bridge, která najíždí do chodců. Dodávka dále pokračovala v jízdě do Borough Market. Trojice podezřelých následně opustila vůz a začala útočit noži. Zranila také jednoho policejního strážníka, který se je snažil zastavit. Policii se podařilo útočníky zlikvidovat za osm minut od prvního hlášení, tedy ve 23:16. Podle policie měli muži na sobě makety vest s výbušninami, které nebyly funkční.

04:53 - Šest obětí útoku, trojici teroristů policie zastřelila

Policie zveřejnila nové informace k teroristickým útokům v Londýně. Počet obětí stoupl na šest lidí. Tři desítky zraněných převezli záchranáři do nemocnic. Trojici mužů, kteří mají útoky na svědomí, policisté zastřelili.

04:48 - Druhý teroristický útok před britskými volbami

Velkou Británii zasáhl krátce před konáním předčasných voleb do parlamentu druhý vážný teroristický útok. Volby mají proběhnout už 8.  června. Po první tragédii v Manchesteru politické strany přerušily předvolební kampaň. Jak se londýnské události odrazí v chování stran v době, kdy kampaň vrcholí, zatím není jasné.

04:34 - Podpora od Ariany Grande 

Zpěvačka Ariana Grande, na jejímž koncertě před necelými dvěma týdny v Manchesteru zemřelo při teroristickém útoku 22 lidí, vzkázala svoji podporu všem, kterých se londýnské útoky dotkly. V neděli má proběhnout v Manchesteru benefiční koncert na pomoc obětem a pozůstalým útoku. Kromě Ariany Grande vystoupí i Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Miley Cyrus či Take That.

04:00 - BBC zveřejnila fotku, na které je s největší pravděpodobností bílá dodávka použitá teroristy.

03:47 - Londýnská dopravní policie uvedla, že London Bridge zůstane zavřený po celou noc.

03:44 - Přes dvacet zraněných v nemocnici

Londýnská záchranná služba uvedla, že rozvezla do šesti nemocnic nejméně dvacet zraněných. Mnoho lidí také ošetřila přímo na místech útoků.

03:41 - Londýnská policie si podle zpravodajské televize Sky News není jistá, zda má pod kontrolou všechny teroristy zapletené do atentátů.

03:30 - Přes pokročilou noční hodinu už útok odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ujistil, že Francie je při Británii víc než kdy jindy. 

03:15 - Na Instagramu zveřejnil Gabriele Sciotto fotografii ležícího muže s kanystry přidělanými k tělu. Podle autora jej krátce před záběrem policie srazila na zem.

Foto: Gabriele Sciotto

Fotografie muže ležícího na zemi.

03:08 - Svědek popisuje reportérovi BBC útok mužů s noži, kteří vtrhli do baru.

 

02:55 - Prohlášení k teroristickému útoku zveřejnil londýnský starosta Sadiq Khan. Útok označil za zbabělý čin, který nemá ospravedlnění.

02:44 - USA pomohou jakýmkoliv způsobem

Americký prezident Donald Trump na Twitteru přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly při londýnském dramatu.

02:38 - Výbuchy u London Bridge

Na sociálních sítích se objevují zprávy o několika explozích - konkrétně třech -  v Borough Market v okolí London Bridge.

02:28 - Policie dva teroristy zastřelila, píše The Sun a uvádí sedm obětí

Podle britského bulvárního deníku The Sun policie při incidentu na London Bridge dva útočníky zastřelila. Původně jich tedy mělo být pět. Deník také uvádí, že by podle jeho informací mělo být sedm obětí.

02:14 - Evakuace hotelů

The Guardian píše, že policie začala vyklízet hotely v oblasti London Bridge.

01:57 - Podle londýnské policie byli při incidentech v noci na dnešek v britské metropoli zabiti nejméně dva lidé.

01:50 - Na London Bridge a v Borough Market došlo k teroristickým útokům, potvrdila policie. Útok nožem ve Vauxhallu s nimi nemá souvislost.

01:44 - Potenciální teroristické činy

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že úřady k incidentům přistupují jako k „potenciálním teroristickým činům". Kvůli současné situaci proběhne dnes schůze vládní bezpečnostní komise.

01:33 - Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém policie evakuuje bar poblíž London Bridge krátce po incidentu.

01:24 - Záběry z vyklízení London Bridge. Policie odvádí z oblasti lidi, kteří mají ruce na hlavách.

01:15 - První oběť

Podle aktuálních informací policie potvrdila nejméně jednoho mrtvého člověka. Při útoku dlouhými noži v Borough Market bylo údajně zraněno až dvacet lidí. Dodávka na London Bridge podle svědků zranila až šest lidí.

01:05 - Oblast pěti kilometrů

Trojice oznámených míst je od sebe zhruba vzdálena pět kilometrů. Zatím policie oficiálně nepotvrdila, že spolu policejní zásahy souvisí.

00:55 - Policie hlásí tři incidenty

Police na svém Twitteru informuje o třech incidentech na třech místech. Kromě dodávky na London Bridge potvrdila i útoky nožem na Borough Market a blíže nepopsaný incident ve Vauxhallu.

00:45 - Tři podezřelí na útěku

Policie podle britských médií hledá v souvislosti s incidentem tři muže.

00:38 - Výzva policie

Reportér Press Association Ryan Hooper píše, že policie vyzývá obyvatele, kteří poblíž London Bridge bydlí, aby se dnes pokud možno nevraceli do svých domovů.

00:25 - Útočili muži s noži

Deník Telegraph píše, že na mostě zaútočila noži trojice mužů, dodávkou následně srazili až dvacet lidí. Podle některých svědků byly slyšet i výstřely.

00:09 - Policejní zásah

Reportérka Reuters napočítala deset policejních vozů spěchajících k Londýnskému mostu (London Bridge). Jisté také je, že na místě zasahují speciální policejní jednotky.

00:04 - Policie oblast uzavřela

Nedaleká stejnojmenná stanice byla na žádost policie uzavřena stejně jako oblast kolem mostu. Most byl pro dopravu uzavřen v obou směrech a autobusové linky byly odkloněny.

23:50 - Dodávka vjela do lidí

Podle svědků dodávka vyjela ve 23:30 na London Bridge v rychlosti kolem 80 km/h ze silnice a srazila pět až šest lidí. Podle BBC policie řidiče na místě zadržela.

Reklama

Doporučované