Hlavní obsah

Česká policie odložila kauzu údajné korupce ČEZ v Albánii

Ilustrační foto.

Reklama

Prověřovalo se podezření, že se v Albánii upláceli politici a úředníci v době, kdy ČEZ ovládl albánského distributora energie.

Článek

Po albánském soudu, který koncem ledna zastavil kauzu údajné korupce české energetické společnosti ČEZ v Albánii, věc odložila také česká policie. Píše to deník Mladá fronta Dnes, kterému to potvrdil dozorový státní zástupce.

V případu šlo v přepočtu zhruba o 180 milionů korun, které ČEZ v roce 2009 poslal do Albánie na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje. Albánské úřady měly podezření, že mohlo jít o peníze použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době, kdy ČEZ ovládl albánského distributora energie.

V Česku nikdo obviněn nebyl. „Policejní orgán rozhodl o odložení věci,“ cituje deník státního zástupce Borise Havla, který na kauzu dohlížel. Česká policie začala případ vyšetřovat před třemi lety na základě trestního oznámení, které podle dřívějších informací médií podal český Finanční analytický útvar s využitím poznatků jeho kolegů z albánského finančního zpravodajství.

V Albánii vyšetřování začalo poté, co v roce 2013 tehdejší premiér Sali Beriša prohrál volby. Prověřit privatizaci distributora energie se rozhodla nová vláda, podle Beriši bylo vyšetřování politicky motivované. Tiranský soud koncem letošního ledna uvedl, že podezření na korupci se neprokázala. Albánským vyšetřovatelům se přitom Kalaje nepodařilo vyslechnout, protože zmizel.

Lobbista Kalaj tvrdil, že pro ČEZ připravoval půdu pro potřebná jednání. Albánskému serveru Panorama Kalaj před lety řekl, že pro českou energetickou firmu pracoval „na základě smluvních a právních vztahů“. Podle albánských médií se Kalaj velmi dobře znal se synem tehdejšího premiéra Beriši, lobbista ale tyto vazby popřel.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009, kdy koupil 76procentní podíl v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje zhruba za 102 milionů eur (asi 2,7 miliardy Kč). V lednu 2013 ale albánský regulační úřad české firmě odebral licenci s odůvodněním, že nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad firmou kontrolu.

Česká společnost kvůli tomu vyvolala arbitrážní řízení s Albánií, které v červnu 2014 ukončila dohoda o narovnání. České firmě dohoda přiřkla 100 milionů eur, tedy částku zhruba odpovídající investici do nákupu společnosti CEZ Shpërndarje. V souvislosti s tím se ČEZ z Albánie stáhl.

Reklama

Doporučované