Hlavní obsah

Česká rodina vyhodí v průměru skoro 50 kg jídla ročně, aplikace pomáhají stav zlepšit

Rozhovor s Matějem Káňou, zakladatelem aplikace Jídlov.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Až třetina vyprodukovaného jídla se nesní. V Evropě připadne v průměru na každého člověka zhruba 100 kilogramů vyhozených potravin. Ke změně stravovacích návyků vybízí OSN a v Česku pomáhají i různé aplikace.

Článek

Evropské statistiky o plýtvání potravinami jsou alarmující. A jak je to v Česku? Přesná čísla zatím k dispozici nejsou, podle dílčích dat ale česká rodina vyhodí průměrně až 46 kilogramů jídla ročně. Tyto údaje uvádí iniciativa Zachraň jídlo.

Nejméně podle ní plýtvají jídlem důchodci. Naopak nejvíce jídla končí v popelnici od lidí do 29 let. Zakladatel mobilní aplikace Jídlov Matěj Káňa a jeho tým vysledovali, že nejčastěji jídlo vyhazuje obecně bohatší skupina lidí. „Ti tolik nehledí na to, kolik toho vyhodí, kolik to stálo peněz a jak by se takové nespotřebované jídlo ještě dalo dál využít,” říká.

Český spotřebitel je podle Matěje Káni příliš vybíravý. „Máme rádi, když si v restauraci můžeme vybrat z obědového menu více jídel. To vede k tomu, že restaurace musí vařit víc a také pak více vyhazovat.”

Každá česká rodina vyhodí ročně 46 kilogramů jídla. Lidé si pletou data spotřeby. Video: Seznam Zprávy

Všechno se ale postupně zlepšuje. „Stále více obchodníků a restaurací s námi chtějí spolupracovat. Stravovací návyky se pomalu mění k lepšímu, a to díky všem projektům a organizacím, které se na našem území této problematice věnují,” doplňuje.

Vedle projektu Jídlov a iniciativy Zachraň jídlo, která má na starost osvětu, funguje v Česku také projekt Nesnězeno, za kterým stojí podnikatel Libor Hoření. Do něj se zapojilo už 200 podniků. A připomeňme i projekt Národní potravinová sbírka, který chce plýtvání v Česku omezit natrvalo.

Reklama

Doporučované