Hlavní obsah

České dráhy dál omezí provoz mezi Prahou a Ostravou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

České dráhy po vlně dalších koronavirových omezení a snížení poptávky od 28. října omezí dál provoz. Jezdit přestanou vlaky SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou, v provozu zůstane pouze jeden pár těchto vlaků.

Článek

Zrušeny budou na této trase také některé expresy a v provozu zůstane osm vlaků ČD, oznámil dnes státní dopravce. Dráhy i ostatní dopravci už v minulých dnech omezili provoz řady dálkových i regionálních vlaků.

Počty cestujících ve vlacích v posledních týdnech neustále klesají. Podle informací dopravců se zhruba na začátku týdne pohybovaly přibližně na polovině běžného počtu. Po dalším zpřísnění vládních opatření poptávka klesá dál a zřejmě bude tento trend ještě pokračovat. České dráhy, ale i ostatní dopravci, proto průběžně ruší méně využívané spoje, převážně v okrajových částech dne.

Několik spojů pendolino dráhy zrušily už dříve, vedle toho přestaly jezdit také spoje IC z hlavního města do Ostravy a Opavy. Nově tak dopravce omezí i provoz ostatní vlaků pendolino na trase Praha-Ostrava, s výjimkou spoje pokračujícího až do Košic. Zrušeny budou také expresy mezi Prahou a železniční stanicí Návsí poblíž Jablunkova. Na trase mezi metropolí a Ostravskem tak po redukci zůstane osm vlaků ČD v obou směrech. Pendolino jedoucí z Prahy do Karlových Varů zůstane v provozu.

Největší železniční dopravci tak dál počítají ztráty z provozu způsobené letošní koronavirovou krizí. Škody z jara vyčíslili na miliardy korun, ty se navíc nyní dále zvyšují. České dráhy, Leo Express a RegioJet proto nyní jednotně vyzvali vládu k plošnému prominutí poplatku za využívání železnice. Podle nich je to nutné pro další optimální fungování provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované