Hlavní obsah

Zastánkyně potravinových kvót: Neříkáme vám, co máte kupovat. Ale obchody ano

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla poslankyně ANO Margita Balaštíková.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Poslanecká sněmovna zasáhla do podoby a složení českých regálů s potravinami. Nedávno schválila novelu zákona o potravinách, která zamířila do Senátu. Komu takový návrh pomůže a kde naopak uškodí?

V pořadu Ptám se já odpovídala poslankyně ANO a zastánkyně kvót na potraviny Margita Balaštíková.

Novelu, podle níž by od příštího roku stoupal povinný podíl vybraných prodaných potravin v řetězcích z 55 procent až na 73 procent v roce 2028, a to v prodejnách nad 400 metrů, odmítl i premiér Andrej Babiš.

Podle poslankyně ANO Margity Balaštíkové je předpis ale cestou, jak nabídnout Čechům kvalitní potraviny. „Není to tak, že chceme dávat zákazníkovi, co bude on kupovat, to je zpátečnické uvažování. My Češi si myslíme, že všechno, co je ze zahraniční, je dobré. A teď i ta dvojí kvalita potravin, kterou tento zákon řeší, ukazuje, že to není pravda,“ řekla v pořadu Ptám se já poslankyně ANO Margita Balaštíková.

Na otázku, proč je třeba obchodům nařizovat, kolik českých potravin mají prodat, odpověděla, že jinak poměr potravin kontrolovat nelze. „Jak jinak by to šlo? Obchodní řetězec může marží upravit, co si nakonec vyberete. Pokud byste po mě chtěla, abych vytlačila české výrobky z trhu, tak to jenom marží a cenovou politikou dokáži. To se tady děje,“ vysvětlovala.

Že by šel zákon na ruku velkým potravinovým holdingům, Balaštíková popřela. Komu tedy chtěla zákonem pomoci? A jaké změny novely očekává od Senátu?

Poslechněte si podcast v úvodu rozhovoru nebo ve všech podcastových aplikacích. Rozhovor si můžete pustit také ve videu.

Margita Balaštíková /ANO/ v pořadu Ptám se já.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované