Hlavní obsah

České spořitelně výrazně klesl čistý zisk, Erste dopadla stejně

Foto: Seznam.cz

Čistý zisk České spořitelny za minulý rok.

Reklama

Největší tuzemská banka, její majitelka i další banky jsou pod vlivem koronavirové epidemie.

Článek

České spořitelně, největší české bance, pokud jde o počet klientů, klesl loni neauditovaný konsolidovaný čistý zisk o 43,6 procenta na deset miliard korun. Provozní zisk klesl o 6,7 procenta na 21 miliard.

V podstatě podobná čísla, pokud jde o pokles zisku, uvádí i majitelka České spořitelny, rakouská Erste.

Česká spořitelna oznámila své loňské výsledky v pátek ráno v tiskové zprávě. Na čísla mělo podle banky vliv zvýšení rizikových nákladů související s nejistou ekonomickou situací kvůli pandemii covidu-19.

Čistý úrokový výnos, což je nejdůležitější složka provozních výnosů banky, se ve srovnání s rokem 2019 snížil loni o 3,8 procenta na 29,1 miliardy korun. Úrokový výnos podle banky značně zasáhlo snižování úrokových sazeb a odklady splácení úvěrů, které loni zavedl stát kvůli koronavirové krizi. Pozitivní vliv na čisté úrokové výnosy měl podle banky nárůst klientských úvěrů a vkladů.

Erste Group, majitelka České spořitelny, dopadla loni podobně: její čistý zisk klesl o 46,7 procenta na 783 milionů eur (20,6 miliardy korun). Banka si na případné nesplácené úvěry odložila rezervu 1,3 miliardy eur. Na valné hromadě přesto navrhne vyplatit za rok 2020 dividendu 50 centů na akcii a plánuje další euro na akcii jako případnou zvláštní dividendu, uvedla ve svém sdělení.

S akciemi Erste se obchoduje i na burze v Praze.

Reklama

Doporučované