Hlavní obsah

Česko-izraelská online konference představí knihu Záhadné pouto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Novou knihu Záhadné pouto, věnovanou výjimečnému vztahu mezi českým a židovským národem, představí 9. února Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Článek

Stane se tak na česko-izraelské online konferenci, která připomene loňské 30. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Bude přístupná veřejnosti na YouTube kanálu Sutnarky, řekla ČTK mluvčí fakulty Soňa Kratochvílová.

Konference začne v 10:00 a bude možné ji sledovat na https://fb.me/e/16tSDrXzk nebo na https://youtu.be/_-GIYvS-yzg. Kromě zástupců plzeňské školy a partnerské Fakulty designu izraelského Holon Institute of Technology se jí zúčastní ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický a izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron.

Podle proděkana pro tvůrčí činnost Arnošta Markse jsou kultura, víra a osudy lidí obou zemí provázány linkou společných příběhů a obrazů už více než jedno tisíciletí. Díky mnoha statečným jedincům spolu oba národy nadále sdílejí historii, hodnoty a osudy. Některé příběhy, které kniha přináší, jsou notoricky známé, třeba osud spisovatele Franze Kafky, příběh Golema a temná kapitola druhé světové války.

„Snažil jsem se popsat záhadné pouto mezi českým a židovským národem. Je tu již více než 1000 let a nedokázal jej díky mnoha statečným lidem zničit ani antisemitismus, ani nacistický nacionalismus a ani komunistický režim,“ řekl autor textů a diplomat Robert Řehák. Se studenty didaktické ilustrace pod vedením akademické malířky Renáty Fučíkové se snažili vynést na povrch i málo známé a neznámé důkazy a příklady propojení, jako jsou staré česky psané komentáře v hebrejských náboženských spisech, vztah Karla IV. k Židům a společné znaky jeho urbanistického pojetí Nového Města pražského a Jeruzaléma nebo inspirace novináře a aktivisty Theodora Herzela Staronovou synagogou při vytváření názvu města Tel Aviv.

„Práci jsem zadala celému ateliéru. Obrovským překvapením byly ilustrace studentů 1. a 2. ročníku. Museli pracovat s mapami, rytinami, ornamenty, symboly i s fotografiemi a dokumenty z moderní historie,“ řekla Fučíková. Mnozí navštívili studovnu Židovského muzea v Praze i památky židovské kultury v Praze a Plzni. Podle Fučíkové vznikla svěží a podrobná kniha organicky spojující informace s emotivními ilustracemi. Její obsah dále rozvíjí téma stejnojmenné výstavy, kterou vytvořila fakulta s izraelskou ambasádou a je na panelech před vědeckou knihovnou v Plzni.

Reklama

Doporučované