Hlavní obsah

Česko je silné: Moody's stvrdila zemi rating navzdory sílícímu zadlužení

Foto: Shutterstock.com

Navzdory růstu zadlužení je Česko i její ekonomika spolehlivé, je přesvědčena ratingová agentura Moody's.

Reklama

Česká republika je stabilní a silná navzdory kritickému období vyvolanému pandemií. Uvedla to Mezinárodní ratingová agentura Moody's, když potvrdila rating Česka na stupni Aa3.

Článek

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3 se stabilním výhledem. Navzdory ekonomickému šoku, který vyvolala pandemie, zůstává ekonomická odolnost země ve střednědobém i dlouhodobém výhledu silná, uvedla agentura.

Zachování ratingu i výhledu ze strany agentury Moody’s je pro Česko pozitivní zprávou. „Fakt, že agentura Moody’s ve svém aktuálním hodnocení zachovává nejen stávající rating, ale také výhled, znamená, že v současnosti nepředpokládá v oblasti českých veřejných financí vývoj, který by mohl vést ke zhoršení ratingu. Výhled udržitelnosti českých veřejných financí, a tedy i úvěrové spolehlivosti, považuje za stabilizovaný,“ komentuje zprávu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

K čemu slouží rating

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů půjčovat příslušnému státu či jinému subjektu a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Česko si svůj nynější rating od agentury Moody’s udržuje od října 2019, kdy mu jej agentura zlepšila po takřka sedmnácti letech setrvalého hodnocení stupněm A1. Stabilní výhled podle analytiků Moody's odráží například silnou úvěrovou pozici a nízkou expozici vůči rizikům, zejména díky odolnému a stabilnímu bankovnímu sektoru. Pevné jsou ukazatele likvidity na vládní i vnější úrovni, agentura se rovněž opírá o předvídatelnost vládních kroků, zatímco politické riziko hodnotí jako nízké.

„Moody's neočekává, že pandemie způsobí citelné trvalé škody, ekonomika se v reálném vyjádření vrátí na předkrizovou hodnotu hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2022. Ve srovnání s blízkými konkurenty se stejným ratingem, především s Belgií a Spojeným královstvím, má Česká republika silnější potenciál růstu,“ píše se ve zprávě Moody's.

Hodnocení Moody's navazuje na lednové podobně příznivé hodnocení ze strany agentury Fitch Ratings, připomíná Kovanda. Obě agentury podle něj berou v potaz dopad daňového balíčku schváleného koncem loňského roku a očekávají, že právě i v jeho důsledku v roce 2022 dosáhne poměr veřejného zadlužení k hrubému domácímu produktu úrovně 45 procent a v roce 2024 pak 48 procent. Česko by tak mělo zůstat v první polovině běžícího desetiletí celkem přesvědčivě pod úrovní takzvané dluhové brzdy ve výši 55 procent.

„Navzdory poměrně citelnému nárůstu veřejného zadlužení v poměru k HDP agentura Moody’s nepředpokládá, že by si Česko výrazněji pohoršilo své postavení, co se zadlužení týče, tváří v tvář srovnatelným zemím. V důsledku ekonomických opatření souvisejících s koronavirovou pandemií totiž úroveň zadlužení citelně poroste v drtivé většině ekonomicky vyspělých zemí,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank.

Česká republika dokonce vykazuje v očích agentury Moody’s nejlepší hodnocení své úvěrové spolehlivosti ze všech zemí bývalého východního bloku. Má dokonce lepší ratingové hodnocení dokonce i než Estonsko, což je nejméně zadlužená země EU, všímá si ekonom.

Česká ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 5,6 procenta, což je lepší výsledek, než jaký zaznamenala Evropská unie. Její ekonomika klesla o 6,4 procenta. Moody's předpovídá, že česká ekonomika se začne zotavovat zhruba od poloviny letošního roku, v letošním i příštím roce předpovídá průměrný růst o 3,2 procenta. Česká národní banka (ČNB) tento týden zlepšila výhled růstu na letošní rok na 2,2 procenta, výhled na příští rok naopak zhoršila a čeká růst o 3,8 procenta.

Reklama

Doporučované