Hlavní obsah

Česko naočkovalo téměř dva miliony dávek. Tempo je ale pomalé

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování v Metropolitním očkovacím centru v Praze. Ilustrační fotografie.

Reklama

V Česku už bylo naočkováno téměř 2 miliony dávek vakcín. Přestože byl čtvrtek rekordním dnem, tempo očkování je stále podstatně nižší než avizoval premiér Andrej Babiš.

Článek

Ve čtvrtek bylo v Česku za jediný den načkováno zatím nejvíc lidí. Konkrétně obdrželo první nebo druhou dávku vakcíny celkem 58 928 osob.

Jde tak o opětovný nárůst po poklesu, který byl vidět během velikonočních svátků, ale i v týdnu po nich. Průměr naočkovaných vakcín na den klesl pod 30 tisíc. Tento pokles navíc přišel v období, které premiér Andrej Babiš avizoval jako dobu, kdy se bude očkovat 100 tisíc osob denně.

Jak uvádí ČTK, kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou dostatečné pro to, aby se očkovalo 100 000 lidí denně, málo je ale vakcíny.

V současné době je nejvíce naočkovaných ve věkové kategorii 80+, téměř polovina již obdržela obě dávky vakcíny. Vyšší proočkovanost je pak i u lidí starších 70 let, kde má ukončené očkování přibližně 14 procent obyvatel.

Obě tyto kategorie spadají do skupin, které Ministerstvo zdravotnictví upřednostnilo na základě věku. Registrace další věkové skupiny, lidí starších 65 let, by měla začít 14. dubna.

Prioritní fáze by měly být ukončeny, jakmile se v obou skupinách dosáhne 70% proočkovanosti nebo z důvodu nedostatečného zájmu.

Krajům stále dominuje Praha

Mezi kraji stále v proočkovanosti populace vede Praha. Bez ohledu na věk zde dostalo již druhou dávku vakcíny 9,3 % obyvatel.

Na opačné straně žebříčku se nachází Zlínský kraj, kde bylo naočkováno 4,7 % osob z celkové místní populace, tedy při přepočtu téměř přesně polovina, co v Praze.

Tempo 35 tisíc denně

Momentálně uvádí informační web Ministerstva zdravotnictví necelé 2 miliony naočkovaných dávek ze všech schválených vakcín. Osob s už ukončeným očkováním je 663 tisíc, což odpovídá 6,2 procentům populace Česka.

Česká republika se v posledních týdnech ustálila na tempu mezi 30 a 40 tisíci vakcín denně. Po pomalejších Velikonocích se tempo zase o něco zvýšilo.

Pro představu: Dokončit tak očkování alespoň populace starší 30 let by v tomto tempu trvalo ještě dalších zhruba 364 dní, pokud by všichni měli dostat dvě dávky, tedy s výjimkou těch, kteří už jednu dostali a na druhou nyní čekají. K dokončení očkování jsou potřeba dvě dávky u všech vakcín kromě té od Johnson & Johnson.

Momentálně je v česku 77 % očkovaných vakcínou od Pfizeru, 12,6 % dělá očkování AstraZenecou a 10,3 % Modernou.

Podle informací na webu českého distributora vakcíny od společnosti Johnson & Johnson by do Česka mělo v dubnu dorazit 38 400 dávek. Přesný počet dávek, které mají do Česka dorazit v květnu, zatím není známý.

Vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou

Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech, schválena 21. 12. 2020

COVID-19 Vaccine Moderna od výrobce Moderna, schválena 6. 1. 2021

Vaxzevria* od výrobce AstraZeneca, schválena 29. 1. 2021

COVID-19 Vaccine Janssen od výrobce Johnson & Johnson, schválena 11. 3. 2021

*Koncem března došlo k přejmenování vakcíny, její předchozí název byl COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Ve srovnání s ostatními zeměmi je Česká republika v očkovacím tempu za průměrem Evropské unie, ale nad průměrem celého světa, respektive zemí, u kterých jsou známá data.

Reklama

Související témata:

Doporučované