Hlavní obsah

Česko pracuje z domova. V některých firmách až půlka zaměstnanců

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Přítomnost koronaviru už hlásí více než sto zemí po celém světě a Česko čeká na první stovku nakažených. Zavřené školy donutily české firmy k přijetí různých opatření, ale všechna mají jedno společné – Češi budou pracovat doma.

Článek

Česko zažívá první den, kdy se kvůli koronaviru zavřely školy a doma zůstalo asi 1,7 milionu žáků a studentů – a s nimi i jejich rodiče. A na chodu firem se to dramaticky odrazilo.

„Ke včerejšímu dni má možnost pracovat z domova 46 procent zaměstnanců Komerční banky. Aktivně tuto možnost využívá 2500 zaměstnanců, tedy třetina. Jen od začátku týdne máme 345 nově schválených žádostí,“ sdělil za Komerční banku ředitel komunikace Pavel Zúbek.

„Tam, kde je to možné, zaměstnancům s dětmi do věku 10 let nabízíme možnost práce z domova. Pokud nemohou pracovat z domova, případně si zajistit hlídání, poskytneme jim překážky plně hrazené zaměstnavatelem, a to po dobu maximálně 14 dnů.“

Zaměstnanci, kteří nemají možnost pracovat z domova a nemají možnost zajistit hlídání pro své děti, mohou využít možnost ošetřování člena rodiny. Právě toto „ošetřovné“ činí 60 procent základu příjmu a dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Samoživitelům a samoživitelkám s dětmi do 16 let se vyplácí až 16 dnů.

Informaci o aktuálním stavu ve firmě poskytl také mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann. „V současnosti evidujeme více než polovinu zaměstnanců na home office, tuto možnost lidé využívají nejen z důvodu návratů z dovolené, ale aktuálně i kvůli potřebě hlídání dětí,“ sdělil Friedmann.

Sazka už navíc vytvořila plán činností pro případ, že by bylo nutné umístit všechny zaměstnance do karantény, ale také v případě nutnosti uzavření budovy. Podle vyjádření ředitele komunikace existuje také záložní plán pro losování loterií.

Lidé sázejí online

V rozhovoru pro Seznam Zprávy navíc Friedmann naznačil, že se chování běžných zákazníků začíná měnit s ohledem na nejistou situaci kolem koronaviru. „Zvyšuje se zájem o uzavírání sázek přes internet, lidé pravděpodobně omezují nákupní chování v tabákových řetězcích. Zájem o naše hry se tím pádem nesnížil, naopak – lidé se možná obávají finančních důsledků a potenciální ekonomické recese, proto chtějí vyhrát vysokou sumu peněz,“ dodal.

Další oblastí, která se s prací z domova potýká, jsou například projektové firmy. Hlavním důvodem komplikací jsou licencované počítačové programy, které nelze přenést na jiná zařízení než na oficiální registrovaný počítač. To zaměstnancům následně komplikuje a často znemožňuje vykonávat práci z domova. To potvrdil také generální ředitel projektové společnosti Pontex Václav Hvízdal. Informoval však, že ve většině případů jde jen o menší podíl práce – konkrétně asi o jednu pětinu z celého obsahu práce.

Na dotaz, jak se firma, která se zaměřuje na projektování mostů, zachová v rámci bezpečnostních opatření, ředitel odpověděl, že jednání s vedením firmy budou teprve probíhat. Sám však odhaduje, že od příštího týdne by mělo přejít ve firmě Pontex až několik desítek procent zaměstnanců na práci z domova.

Některé firmy jsou dokonce připraveny přesunout celé své podnikání dočasně na výhradní práci z domova. To potvrdil například David Knobloch z logistické společnosti Geis. „V současné době jsme připraveni mít všechny zaměstnance na home office. Díky povaze našeho byznysu s tím, že fyzické podávaní zásilek na letišti se řeší individuálně, stejně tak jako cestování na celní úřady.“

Kromě firmy Geis nás informoval také mobilní operátor Vodafone, který svým zaměstnancům doporučil zůstat během epidemie doma. „Centrála Vodafonu je dnes vzhledem k průměrné středě obsazená asi tak na 28 %,“ sdělila ředitelka komunikace Vodafonu Adriana Dergam.

Home office ve světě

Jednou ze světových firem, která poslala své zaměstnance z amerických kanceláří zpět domů, byla společnost Google. Doporučila současně pracovníkům, aby zůstali doma alespoň do 10. dubna. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Cílem podniků přecházejících na práci z domova je výrazně snížit počet lidí a snížit tak zdravotní rizika v kancelářích,“ uvádí zpráva.

Stejně jako Google se zachoval i fastfoodový řetězec McDonald's, svým zaměstnancům nabídne v případné dvoutýdenní karanténě plnou náhradu mzdy. Ve vyjádření navíc vyzval své kancelářské zaměstnance, aby se zdržovali doma. České zastoupení firmy se k postupu v tuzemsku nechtělo vyjádřit.

Pokud se při stávajících opatřeních prokáže, že zaměstnanci dokážou být stejně produktivní i s omezeným cestováním do kanceláří a na porady, mohlo by to znamenat výrazný zásah do ustálených pracovních stereotypů. Podle průzkumu Eurostatu v roce 2018 pracovalo z domova v průměru jen 5,2 procenta zaměstnanců Evropské unie. Na prvním místě se umístilo Nizozemsko, ve kterém pracuje na home office až 14 procent pracovníků. Česko je na 17. místě se čtyřmi procenty. Mohlo by se tak kvůli novým opatřením stát, že v příštím roce čísla výrazně poporostou.

Reklama

Doporučované