Hlavní obsah

Česko se stává pólem špatné nálady. Je nejpesimističtější v Evropské unii

Foto: Seznam Zprávy

Průměrnou náladu, kdy jsou skepse a optimismus v rovnováze, označuje hodnota 100 bodů.

Reklama

Češi jsou nejpesimističtějším národem Evropské unie, co se vývoje pandemie týče. Na poslední místo se propadli poprvé. Pesimismus převládá ve státech bývalého socialistického bloku. Nejoptimističtější je Švédsko.

Článek

Poprvé od příchodu koronaviru jsou Češi největšími pesimisty v evropském srovnání. Informuje o tom úterní zpráva Eurostatu.

Bruselští statistici měří každý měsíc, jakou mají spotřebitelé a podnikatelé aktuální náladu a co očekávají v příštích měsících. Průměrnou náladu, kdy jsou skepse a optimismus v rovnováze, označuje hodnota 100 bodů. V průzkumu, který proběhl v polovině března, získali Češi 83,3 bodu, o něco méně než Kypr a Slovensko. Dosud nejhorší bylo třetí místo od konce, na které spadli loni v červnu a listopadu.

Naopak v šesti ze sedmadvaceti zemí už převládá optimismus, že pandemie brzy skončí. Nejlepší bilanci mají Švédové s bilancí 106,7 bodu.

Na hodnocení se nejvíc projevilo přesvědčení většiny Evropanů, že pandemie už odchází. Proto ve srovnání s únorem ubylo skepse ve 25 členských státech EU. Kromě Česka, které od prvního března zavedlo dosud nejpřísnější lockdown, se zhoršila nálada ještě v Estonsku. Tato pobaltská země byla dopadů pandemie dosud ušetřena, v březnu však zažila první vážnější náraz.

Tuzemská skepse přesto není výjimečná. V evropském srovnání mají zřetelně horší náladu postkomunistické státy, které v žebříčku obsadily spolu s Kyprem a Portugalskem deset nejhorších míst. Ukazuje se tím, že hlavním důvodem špatné nálady nemusí být ekonomická situace sama o sobě, ale dosud nepevné státní instituce, které nedokážou před dopady koronavirové krize své občany ochránit.

Rozdíl mezi novými a starými členskými státy EU se může ještě prohloubit. Dubnová vlna pandemie znovu v první řadě zasáhla východ, podle dostupných epidemiologických dat především Polsko, Maďarsko a Bulharsko.

Reklama

Doporučované