Hlavní obsah

Česko stihlo odpověď ke střetu zájmů, dopis je v Bruselu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Požadavek Bruselu vychází z auditu, podle kterého je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů.

Reklama

Česká vláda neúspěšně žádala Evropskou komisi, aby dostala na odpověď více času. Termín vypršel ve středu.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo dopis o předcházení střetu zájmů, který požadovala do středy Evropská komise. Česko tak splnilo termín, který Brusel odmítl prodloužit, ač o to Česká republika požádala.

„Národní orgán pro koordinaci odeslal dnes prostřednictvím Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu z Ministerstva pro místní rozvoj odpověď Evropské komisi na její dopis týkající se auditu v oblasti střetu zájmů. ČR tak poskytla v termínu aktuální informace, které Evropská komise požadovala,“ informoval mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Komise požaduje, aby české úřady začaly pečlivěji kontrolovat střet zájmů při žádostech o dotace z evropských fondů u svěřenských fondů. Je to důsledek závěrů auditu, podle kterého premiér Andrej Babiš jako veřejný funkcionář stále ovládá koncern Agrofert, který podle Bruselu nemá na evropské peníze nárok.

O krocích, které mají vést k důslednějšímu postupu při odhalování střetu zájmů, mělo Česko Evropskou komisi písemně informovat. Komise dokonce pohrozila, že by jinak mohla zastavit všechny investiční dotace pro české žadatele.

Česko chtělo na odpověď více času. Zdůvodňovalo to hlavně průtahy na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které si podle něj vyžadovalo zapracování nové metodiky, jak střet zájmů kontrolovat. Tu už dříve naformulovalo Ministerstvo pro místí rozvoj, které koordinuje rozdělování fondů.

Součástí středečního dopisu je i sdělení, že Ministerstvo průmyslu požadavek na novou metodiku splnilo, uvedl mluvčí Frček.

Podle Ministerstva průmyslu Evropské komisi původně stačilo, když úředníci kontrolovali střet zájmů pouze u těch svěřenských fondů, ve kterých je „zapojen“ veřejný funkcionář. Z nových pokynů však vyplývá, že musí kontrolovat všechny svěřenské fondy bez ohledu na to, zda mají vztah k veřejnému funkcionáři.

„S ohledem na nutnost změny metodického stanoviska č. 10, což by zabralo MMR delší dobu než stanovila EK, bylo MPO srozuměno s nutností kontrolovat střet zájmů dle zákona o střetu zájmů u všech svěřeneckých fondů. „Tedy bez ohledu na to, zda mají vztah k veřejnému funkcionáři,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Dodržováním pravidel o střetu zájmů v Česku se bude v pondělí 27. září zabývat Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Jeho šéfka Monika Hohlmeierová v minulosti ostře kritizovala, že české úřady nadržují Babišovi, jeho holdingu a dalším velkým podnikům.

Reklama

Doporučované