Hlavní obsah

Česko vydalo do USA hackera Nikulina. Moskva už reaguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, prohlásil mluvčí ambasády.

Reklama

Článek

Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Odletěl v noci na dnešek.

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko, takže Nikulinův případ je vedle vzájemného vyhoštění diplomatů kvůli případu Skripal další diplomatickou roztržkou mezi oběma zeměmi.

Ruské velvyslanectví v Praze už také vyslovilo nad rozhodnutím českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána politování.

Diplomatická mise Ruska také podle agentury TASS sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována. Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov označil předání Nikulina do USA za zklamání pro Rusko.

Naopak domácí politici postup Pelikána chválí. Šéf TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti JIří Pospíšil ocenil to, že Pelikán „rozhodl nezávisle”.

Ministr totiž v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA.

Jevgenije Nikulina zadržela česká policie předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013.

Nikulin v pátek krátce po půlnoci odletěl z Prahy do Washingtonu, a to v letounu ministerstva spravedlnosti USA, který se podle leteckých webů používá k transportu vězňů.

O přípustnosti Nikulinova vydání rozhodly české soudy. V poslední fázi se pak čekalo na to, jak Ústavní soud rozhodne o ústavní stížnosti, kterou proti vydání podali Nikulinovi obhájci.

Rozhodnutí Ústavní soud udělal až tento týden a jeho verdikt byl zamítavý.

„Stížnost jsme odmítli v úterý jako zjevně neopodstatněnou, ve čtvrtek odpoledne jsme to rozesílali účastníkům. Odůvodnění zveřejníme v úterý po Velikonocích,” uvedla mluvčí soudu.

Po tomto verdiktu pak mohl ministr spravedlnosti Robert Pelikán jedné ze žádostí o vydání vyhovět.

Video: Připomeňte si, jak probíhal soud s Jevgenijem Nikulinem

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Postup českých úřadů kritizoval také Nikulinův advokát Martin Sadílek. „O rozhodnutí Ústavního soudu jsem se dozvěděl dnes (v pátek). Otevřel jsem datovou schránku a zjistil jsem, že mi včera odpoledne bylo doručeno rozhodnutí,” řekl ČTK.

Verdikt ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vydání Rusa do USA označil pro agenturu ČTK za nestandardní, podle něj je „na hraně zákonnosti”.

Verdiktu o vydání Nikulina podle Sadílka brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v České republice. Městský soud v Praze sice Nikulina v této věci minulý týden odmítl, advokáti však podali kasační stížnost. 

Postup ministra chce advokát Sadílek prověřit.

Reklama

Doporučované