Hlavní obsah

Rekordní počet nakažených? Nejvíc lidí s covid-19 přibylo v Praze

Foto: Profimedia.cz

Roušky jsou v metru povinné, od září přibudou i ve zbytku hromadné dopravy.

Reklama

Aktuálně je v Česku nemocných přes pět tisíc lidí, většina nemá závažnější průběh onemocnění. Na jednotkách intenzivní péče leží 22 lidí.

Článek

Lidí v Česku s koronavirem za jediný den rekordně přibylo. Laboratoře v pátek potvrdily 506 nových případů. Vůbec poprvé od březnového začátku epidemie číslo překročilo pětistovku. Dosavadní maximum z 27. března čítalo 377 nakažených. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové za vyšším číslem stojí také intenzivnější testování. „V pátek jsme sice zaznamenali rekordní počet nakažených, ale take 8672 provedených testů. Testujeme masivně, výsledky z laboratoří dobíhají postupně,“ uvedla pro Českou televizi.

Nejvíc nových případů podle ní přibylo v Praze. „Tam je velký nárůst, 129 případů. Tvoří to čtvrtinu záchytů z celé republiky. Jsou to většinou pozitivně testované kontakty už ve známých klastrech nakažených. Ale objevují se i nové klastry,“ potvrdila. Ve Středočeském kraji v pátek přibylo 71 nových případů, v Moravskoslezském kraji 62. Dalších čtrnáct okresů mělo přírustky nad deset lidí.

Hygienička sdělila, že se nemoc šíří díky společenským akcím, jako jsou svatby, firemní večírky a akce, kde se schází více lidí. „Léto vede k tomu, že se velmi rozvolnila ostražitost. Možná trošku podceňujeme. Neododržování základních pravidel je prostor pro šíření. Měli bychom se chovat zopovědně. Ti, kteří mají nějaké respirační onemoncění, neměli by navštěvovat společenské akce a starší příbuzné,“ dodala.

Aktuálně se s nemocí léčí přes pět tisíc lidí. Virus ale nyní neútočí s takovou silou, v nemocnicích je hospitalizovaných 116 lidí, z toho 22 na jednotkách intenzivní péče. „Situace rozhodně není srovnatelná s jarem. Většina pozitivně testovaných nemá příznaky. Jedná se většinou o mladé a středně staré osoby. Zásah do seniorské populace je v Praze minimální. A v celé republice tato zranitelná skupina netvoří ani procento,“ upřesnila hygienička.

Epidemiologové také poukazují na nižší počty mrtvých oproti jaru. Od začátku epidemie v Česku laboratorní testy odhalily 21 151 nemocných. Tři čtvrtiny se už vyléčily, 411 lidí zemřelo. Za středu přibyli tři, od začátku týdne se počet zvýšil o 13 úmrtí.

Češi se nyní připravují na zářijový start školního roku. Vláda v týdnu předvedla veletoče ohledně preventivních opatření a nošení roušek. Od nového měsíce bude povinná ochrana obličeje na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, potřeba budou i při říjnových krajských a senátních volbách. Lidé roušky musejí nosit také při cestování veřejnou dopravou.

Hygienici zatím nová opatření s ohledem na rekord neplánují. „Stále se držíme prvního září. Chceme zachovat míru předvídatelnosti pro ostatní. Mezidenní výkyvy mohou kolístat. Nový semafor uveřejníme 28. srpna,“ řekla Rážová.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přitom v pondělí vyhlásil mnohem přísnější pravidla. Po kritice premiéra Andreje Babiše od nich ustoupil. Pravidla vyhlášená ve čtvrtek jsou podle šéfa kabinetu definitivní. „Všichni mi řekli, že není předpoklad, aby se něco změnilo,“ sdělil.

Překotné změny tvrdě kritizovala opozice. Někteří politici vyzvali ministra zdravotnictví k rezignaci. „Adam Vojtěch má stále místo ve vládě,“ hájil jej premiér.

Jak už uvedly Seznam Zprávy, kvůli špatné komunikaci a rychlým změnám se také mění struktura poradních týmů na Ministerstvu zdravotnictví. Všechny tři pracovní skupiny, které situaci kolem koronaviru řešily, budou začleněny do Integrovaného centrálního řídícího týmu chytré karantény, který bude řídit hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ministr Vojtěch se už také nebude přímo podílet na přípravě opatření, ale pouze podepisovat hotové dokumenty.

Více než 300 nových nemocných covid-19 za den odhalily laboratoře od březnového začátku šíření onemocnění v Česku zatím osmkrát, z toho čtyřikrát v srpnu.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel je nově na Kolínsku, zhruba čtyřicet. Následuje Uherskohradišťsko s 37 a okres Plzeň-sever s 35 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden. Nad třicet je tento údaj ještě v Praze, bez nových případů za posledních sedm dní je aktuálně pouze Jesenicko.

Reklama

Doporučované